Над 300 хиляди тона зърно и селскостопанска продукция са изнесени

...
Над 300 хиляди тона зърно и селскостопанска продукция са изнесени
Коментари Харесай

300 хиляди тона селскостопанска продукция напусна Украйна по зърнения коридор за седмица -

Над 300 хиляди тона зърно и селскостопанска продукция са изнесени от Украйна в границите на първата седмица от реализацията на съглашението за зърнения кулоар, осведоми турската държавна телевизия ТРТ, представена от Българска телеграфна агенция.

В рамките на споразуменията от Истанбул от украинските пристанища са потеглили 10 кораба, натоварени със зърно. Досега е превозено 305 458 тона зърно и селскостопански артикули.

Всички плавателни съдове, идващи от Украйна, се ревизират на входа на Босфора от представители на Съвместния координационен център (СКЦ).

Очаква се довечера да дойдат четири кораба със зърно. Плавателните съдове потеглиха от Украйна през вчерашния ден. Това са корабът " Мустафа Неджати " с 6 000 тона слънчогледово олио, което би трябвало да бъде доставено в Италия, корабът " Стар Хелена " с 45 000 тона слънчоглед за Китай, корабът " Глори ", пренасящ 66 000 тона царевица за Истанбул, и плавателният съд " Рива Уинд ", пренасящ 44 000 тона царевица за турското пристанище Искендерун.

Доставките на зърно се правят според съглашението, подписано в Истанбул на 22 юли сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища. Споразумението планува отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено поради продължаващата към този момент шест месеца война сред Русия и Украйна. В Истанбул е основан Съвместен координационен център, който инспектира товарите.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР