Над 30 държавни и правителствени ръководители подписаха призив за повече

...
Над 30 държавни и правителствени ръководители подписаха призив за повече
Коментари Харесай

Над 30 държави ще се борят с климатичните промени

Над 30 държавни и държавни ръководители подписаха апел за повече дейности в битката с климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес.

Документът бе публикуван от президента на Австрия Александър ван дер Белен преди срещата на върха, отдадена на тематиката за световното стопляне, която ще се организира идната седмица в Организация на обединените нации в Ню Йорк.

В документа се акцентира, че климатичните промени "са основното предизвикателство на нашето време ", че "нашето потомство е първото, което усеща следствията от бързото повишаване на температурите на земното кълбо и евентуално ще е последното, което ще има опция дейно да се бори с надвисналата световна климатична рецесия ". В апела се споделя, че страните би трябвало да работят "съвместно, уверено и бързо ".

Сред подписалите го са президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, френският президент Еманюел Макрон, израелският президент Реувен Ривлин, министър председателят на Холандия Марк Рюте и други

Новината бе обявена през днешния ден, когато в целия свят се организират всеобщи демонстрации с апел за повече дейности в битката с климатичните промени, проведени от протестното придвижване "Петъци за бъдещето ".

Акциите започнаха първо в Австралия, Нова Зеландия, а след това продължиха в редица страни в Азия, измежду които Тайланд, Индия, Хонконг, Филипините, Афганистан. В демонстрациите в Австралия се включиха над 300 000 души. Най-големи бяха митингите в Сидни (80 000 души) и Мелбърн (100 000). За първи път сходен митинг имаше и в афганистанската столица Кабул. Там в него се включиха към 100 младежи, с цел да покажат, че климатичните промени ги тревожат също толкоз, колкото бомбените атентати, осъществявани съвсем всеки ден.

В Африка стотици хора излязоха по улиците на столици и огромни градове като Найроби, Претория, Йоханесбург други, с цел да приковат вниманието върху заплахите от климатичните промени. Експерти споделят, че Африка е най-уязвимият от климатичните промени континент, който е най-неподготвен да се оправя с тях.

Протести имаше и в Европа. В Германия стачкуващи блокираха централна пътна артерия във Франкфурт и мост в Берлин. В цялата страна там са планувани над 500 протестни прояви.

Протести има и в подвластната от въглищата Полша. Във Варшава стачкуващи носеха плакати, на които пишеше: "Няма авариен проект за планетата ".

Хиляди възпитаници излязоха на митинг в Прага и десетки чешки градове. Демонстрантите в историческата част на чешката столица носеха плакати, на които пишеше: "Повече обич, по-малко въглища ".

Във Англия за през днешния ден са планувани 200 протестни прояви, като се чака те да привлекат рекорден брой участници.

Като цяло през днешния ден в целия свят се чака да има над 5000 прояви. Кулминацията ще е голяма проява в Ню Йорк, в която се чака да вземат участие 1,1 милиона възпитаници от 1800 учебни заведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР