Над 30 000 животински видове са определени за застрашени и

...
Над 30 000 животински видове са определени за застрашени и
Коментари Харесай

Животните, които измират

Над 30 000 скотски типове са избрани за " застрашени " и са включени в Червения лист на Международния съюз за отбрана на природата, най-застрашените от измиране са 6400. Природозащитната организация WWF предизвести, че сега сме очевидци на " най-голямото измиране на типове след изгубването на динозаврите ", пишат немските медии.

Сред главните аргументи за сериозното състояние са загубите на местообиталища, бракониерството и противозаконната търговия, промените в климата и замърсяването на природата. От WWF показват, че изгубването на типове е рисково и за планетата като цяло, и за човечеството: " Биоразнообразието не е разкош, то има значима роля и извършва избрани задания. Огромна част от типовете да вземем за пример имат грижата за прехраната на човечеството - като насекомите, които опрашват към три четвърти от ядливите растения. Намаляването им може да провокира редица промени ", предизвестяват от организацията и означават, че на този стадий учените не разполагат с задоволително информация, с цел да преценяват действителните последствия от изгубването на избрани животни.

Рискове има за белите мечки, пингвините и коалите

В отчета на WWF като образец за изчезващ тип са посочени белите мечки: една трета от популацията им може да изчезне до 2050 година вследствие на климатичната рецесия. В залива Хъдсън към момента живеят 842 животни, само че това е с към 18 % по-малко, в сравнение с през 2011 година, написа " Шпигел ". Застрашени от изгубване са и императорските пингвини - в случай че световното стопляне продължи, популацията им може да намалее с 86 % до 2100-ата година.

Броят на коалите също се е свил фрапантно. През октомври 2019-а над 2000 коали станаха жертва на огромните горски пожари в Австралия. Вследствие на тях бяха унищожени големи площи от евкалиптови гори, които са естественото местообиталище и източник на храна за животните. Според природозащитната организация Australia Koala Foundation, към момента има сред 43 000 и 100 000 коали, само че броят им е намалял с към една трета през последните 25 години, оповестява ДПА.

Еберхард Брандес от управителния съвет на WWF е на мнението, че има връзка сред климатичната рецесия и изгубването на типовете. " Глобалното стопляне трансформира екосистемите с трагични темпове. Много животни и растения не могат да се приспособяват задоволително бързо ". Но не всички животни стават жертва на климатичните промени.

Някои измират, други оцеляват
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР