Над 2600 имота на длъжници извадиха на тезгяха частни съдебни

...
Над 2600 имота на длъжници извадиха на тезгяха частни съдебни
Коментари Харесай

ЧСИ-та вадят на тезгяха над 2600 евтини имота

Над 2600 парцела на длъжници извадиха на тезгяха частни правосъдни реализатори от цялата страна през януари. Това сподели инспекция, направена от в. „ Монитор “ в регистъра на обществените продажби на Камарата на ЧСИ-тата.

От там се вижда, че настоящите разгласи за търгове на парцели са 2602, като последните 30 от тях са оповестени след 14 часа във вторник. Освен това в уеб страницата има и 174 разгласи за продажба на МПС, както и още 247 разгласи за продажба на движимо имущество.

Данните от регистъра демонстрират няколко забавни трендове – главната е, че броят на оповестените за обществена обмен парцели в последните години понижава. Още в отчета на камарата за 2018 година стана ясно, че в платформата са оповестени 41 174 броя разгласи за продажби на имущество.

„ За съпоставяне обявите са били 51 699 за 2017 година “, акцентира се в документа.

През 2018 година обявленията за продажба на недвижими парцели са били 37 024 броя по отношение на 46 545 за 2017 година Отделно в регистъра през 2018 година са били пуснати за продажба 1606 МПС, като техният брой е единствено с 91 по-малко от предходната година. Освен това са оповестени и 2544 броя разгласи за пуснати на търг движими движимости. Те са с малко под 1000 по-малко спрямо 2017 година, когато са били 3457.

„ Тук вършим следното значимо конкретизиране – броят на оповестените обявления не значи действително осъществени продажби нито пък, че толкоз парцели са предмет на осъществяване. В доста случаи се организират по няколко продажби на едни и същи парцели заради липса на наддавачи “, допълват в годишния си отчет от камарата.

Друга наклонност се вижда от разбор на парцелите по тип и брой. Според оповестените през януари разгласи на уеб страницата на ЧСИ-тата излиза наяве, че най-вече са оповестените за обмен аграрни земи. В регистъра те са 462 – с 50 повече от пуснатите за обществена обмен жилища в цялата страна.

Освен земи обаче ЧСИ-тата са оповестили за продажба и 112 аграрни парцела, които са в регулация. Търсят се купувачи и за 383 имота на територията на България. Такова е ситуацията и за още 138 индустриални парцела, които може да сменят притежателите си поради задължения.

Интересна детайлност е и тази, че броят на оповестените за продажба къщи е единствено със 116 по-малък от този на жилищата. Според данните от регистъра на ЧСИ-тата всички оповестени разгласи за пуснати на търг жилища са 418, а къщите са 302.

Иначе разбор демонстрира, че най-вече са изнесените на обществена обмен двустайни жилища. Общият им брой в уеб страницата на частните правосъдни реализатори към вторник бе 149. С 20 по-малко пък са обявите за продажба на тристайни жилища поради неплатени задължения. Пуснатите на търг гарсониери пък са 38, а многостайните жилища 66.

Според данните близо 30 парцела в регистъра за обществени продажби са оповестени с цена над 1 млн. лева Рекордьор е някогашна почивна станция край Бургас, която е с първична цена над 50 млн. лева Имотът включва близо 69 дка земя, както и солидна двуетажна постройка, която съгласно фотосите е за главен ремонт. Желаещите да станат притежатели на морския парцел ще би трябвало да внесат 5 млн. лева аванс по сметката на ЧСИ-то, преди да пуснат предлагането с цена, която са подготвени да платят за почивната база. Крайният период за това е 27 януари, а на идващия ден офертите ще бъдат отворени и ще бъде разгласен покупател.

Над 22 млн. лева пък се търсят за индустриален парцел от 80 дка във Враца, а над 5,7 млн. лева - за склад от 14 992 кв. м край русенската община Мартен.

В топ 30 се оферират още хотели край морето, магазини, офиси, заводи и други индустриални парцели, както и жилищна постройка в курорта Св. Влас.

Рекордьори има и измежду евтините парцели. Така да вземем за пример против първична цена от 16 лева всеки може да стане притежател на близо 150 кв. м имот край Априлци. Същата сума се търси и за 5 кв. м от индустриална постройка край Варна.

Най-скъпият апартамент в регистъра на ЧСИ-тата пък е многостаен апартамент в столицата. Той е с повърхност от 215 кв. м и се намира на централната улица „ Цар Самуил “, а наддаването за него стартира от 773 804 лева Общо 12 жилището в уеб страницата на частни правосъдни реализатори пък са пуснати на цена над четвърт милион. От тях мезонетите са 5, още толкоз са многостайните жилища, а тристайните жилища с толкоз висока цена са 2.

Продават на търг 174 МПС-та
Общо 174 МПС-та са пуснати за обществена обмен поради задължения, демонстрира още инспекция на „ Монитор “ в регистъра на ЧСИ-тата.

Половината от обявите са коли и джипове на длъжници, излиза наяве още от уеб страницата на камарата. Още 55 пък са обявленията за продажба на камиони. Всеки, който си търси селскостопанска техника, може да прегледа и оповестените 13 разгласи за търгове в уеб страницата на ЧСИ-тата. Най-скъпото МПС в регистъра е точно в тази категория. Става въпрос за зърнокомбайн, който се намира в село Въглен, а първичната му цена е 115 650 лева

В уеб страницата има още разгласи за продажбата на 9 буса, 5 ремаркета и 1 мотоциклет. От обявата се вижда, че е пуснат на продажба мотор с панер – марка „ Днепър “ от 1993 година, а всеки, който желае да го купи, ще би трябвало да заплати най-малко 2560 лева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР