Над 260 украински войници от обсадения завод Азовстал в Мариупол

...
Над 260 украински войници от обсадения завод Азовстал в Мариупол
Коментари Харесай

Изведени от ада на Азовстал: над 260 украински бойци са се предали


Над 260 украински бойци от обсадения цех " Азовстал " в Мариупол са се предали. Сред тях са 53 тежко ранени. Бойците прекараха там седмици наред в ужасяващи условия. Под обстрел, без вода, без лекарства.

Заводът " Азовстал "

Над 260 бойци са били изведени от обсадения комбинат " Азовстал " в пристанищния град Мариупол, откакто седмици наред бяха блокирани там - съвсем без храна, вода и лекарства. Сред тях са и 53 тежко ранени, оповестява украинският Генерален щаб. Те са били превозени в град Новоазовск. Други 211 бойци са изведени през филантропичния кулоар, контрактуван сред Москва и Киев. Те са откарани в обсадения от руснаците град Оленивка. По-късно в границите на замяна на военнопленници те би трябвало да се завърнат, показват украинските служби.

Работата по евакуацията на останалите бранители на Мариупол, които към момента се укриват в " Азовстал ", продължава. " Благодарение на бранителите на Мариупол успяхме да спечелим сериозно значимо време за набирането на запаси, прегрупиране на силите и приемане на помощта от нашите сътрудници ", написа заместник-министърката на защитата Гана Маляр във Facebook. Всички задания по отбраната на Мариупол са били изпълнени. Свободната борба за " Азовстал " е била невъзможна. По думите ѝ, в този момент най-важното е да се опази живота на бойците от Мариупол.

Руското министерство на защитата беше оповестило в понеделеник преустановяване на огъня, с цел да могат да бъдат изведени ранени украински бойци от подземията на комбината. Москва уточни " медицинските служби " в Новоазовск като цел на евакуацията. " Силно се надяваме, че можем да спасим живота на нашите момчета ", сподели украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение. " Искам да подчертая: Украйна се нуждае от своите украински герои живи. Това е нашият принцип. "

Малко по-късно се изрекоха и украинските националисти от " Азов " - един от доста отряди, заклещени в комбината " Азовстал " и защитавали Мариупол. Главнокомандващият Денис Прокопенко акцентира, че евакуацията на бойците маркира края на задачата на полка " Азов ". " Във войната не съществуват безусловно сигурни проекти и задачи. " Въпреки това доста опасности са били пресметнати, сподели той. Сега задачата е да се избави животът на колкото се може повече бойци.

Пристанищният град Мариупол беше обсаден в самото начало на войната - малко след нахлуването на руснаците в края на февруари. Руските елементи поеха последователно контрола над целия град. Последните останали там украински бойци се укриваха в подземните етажи на големия комбинат " Азовстал ". Руските войски не рискуваха да нахлуят в завода, само че блокираха всички входове и изходи. През миналите дни стотици цивилни жители бяха евакуирани от " Азовстал ". Преговорите за евакуацията на украинските бойци обаче, доста от които са тежко ранени, продължиха дълго. В подземията те не разполагаха с задоволително храна и вода, нямаха медикаменти, нито медицински грижи.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Бруталните наемници от съветската група " Вагнер ": кои са тези мъже
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР