Над 250 са регистрираните на борсата лица със зрителни увреждания.

...
Над 250 са регистрираните на борсата лица със зрителни увреждания.
Коментари Харесай

Незрящи българи стават масажисти

Над 250 са записаните на борсата лица със зрителни увреждания. През последните години от бюрото съумяват да намерят непрекъсната работа на повече от 50 незрящи.

След инфектиране засегнало очите, Надежда изцяло губи зрението си още в учебно заведение. Не губи обаче своята непримиримост, усмивка и фантазии.

" В детството имах интерес към медицината, само че поради зрението нямаше по какъв начин да завърша, а масажът беше единственото налично нещо и обвързвано с медицина. Завърших лековит масаж като по този метод отново съумявам да оказвам помощ на хората ", споделя тя.

И по този начин на 40-годишна възраст тя е щастливо омъжена жена, горда майка на 2 момчета и теляк с повече от 10 години опит. От април месец с помощта на фондация " Синергиа " и бюрото по труда за лица със зрителни увреждания, тя стартира работа в столично масажно студио.

" Аз се усещам ужасно, мисля че и клиентите се усещат добре. В началото имат терзания, само че когато поговорят и усетят самия масаж, се отпускат и си трансформират мнението ", споделя тя.

А искащи не липсват. Снежина идва за първи път по рекомендация на другар.

" Стори ми се като добър метод за интеграция и като поле за изява на хора със усложнения във визията. Масажът беше прелестен. Почувствах се доста удобно. Чувствам се сега релаксирана, отпусната, удовлетворена. Направих положителния избор и ще повторя ", сподели Снежина.

" Залагаме на това, че незрящите хора са по-сензитивни спрямо останалите, техните ръце са по-чувствителни, по тази причина и масажите са по-пълноценни ", изяснява Ралица Чалова от фондация " Синергиа ".

Оказва се хората със зрителни увреждания най-добре се осъществят в бранша на услугите.

" Реализацията е доста мъчно нещо даже за хора с обикновено зрение, а при нас е още по-трудно. Може би 50-60 индивида сме съумели да осъществяваме за тези години. Най-търсената стока на пазара са масажистите, с тях работим сносно ", споделя шефът на Бюрото по труда за лица със зрителни увреждания, Петър Стайков.

В момента фондация " Синергиа " работи по още няколко нови плана, измежду които дегустации на мрачно и тиймбилдинги на мрачно.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР