Над 25 млади таланти от украинската, руската, турската, арменската, еврейската

...
Над 25 млади таланти от украинската, руската, турската, арменската, еврейската
Коментари Харесай

Деца от 7 етноса с Градина на толерантността

Над 25 млади гении от украинската, съветската, турската, арменската, еврейската и българската общественост насочат дружно от Пловдив своето обръщение за мир в  Международния ден на толерантността

Петата „ Градина на толерантността “ ще бъде основана в Пловдив в регион „ Западен “ на 16 ноември, от 15.30 ч . Инициативата на фондация „ Заедно “ се реализира взаимно с младежката организация на ОЕ „ Шалом “ – Пловдив всяка есен на Международния ден на толерантността – 16 ноември, когато общностите засаждат алегорично 7 дървета в другите региони на Пловдив. В събитието по традиция вземат участие руснаци, евреи, арменци, италианци, турци и българи, а седмото дърво е за всички останали поданици на града от други народности. Тази година то ще бъде засадено от украински деца. Етно градини има към този момент в регионите „ Централен “, „ Тракия “, „ Източен “ и „ Северен “, петата ще бъде част от парк „ Розариум “ до Гребната база.

От 17 ч. същия ден ще бъде формалното открита и изложбата „ Един град, три религии, седем етноса – от предишното за бъдещето “, с произведения на най-младите създатели на Пловдив от другите етнически общности. Тя ще бъде подредена в изложба „ Пловдив “ на ул. „ Авксентий Велешки “ 20 (сградата на Общински съвет Пловдив) . Деца и младежи от 5 до 18 години от различни  народности, които живеят в Пловдив и района, участваха дружно през ноември в първия си взаимен пленер. Посланието, което те насочат от българската столица на културата, е да се запази мостът сред поколенията и образецът за спокойно общуване на етносите в Пловдив да бъде предаден от предишното към бъдещето.

Основен сътрудник на събитието е Националната художествена гимназия „ Цанко Лавренов “, чиито ученици също ще показват свои произведения. В креативния развой се включиха и деца от Арт студио „ Приключение “ на украинската художничка Варвара Карнаух в гр. Хисаря. Участниците показват своя взор към живота на общностите, обвързван с историята им в най-стария жив град в Европа. Изложбата се осъществя със съдействието на Община Пловдив и Дружеството на пловдивските художници. Преподавателите от НХГ „ Цанко Лавренов “ – Полина Тодорова и Диана Папазова са ръководителите на пленера и изложбата. Автор на плаката за събитието е Петя Анастасова – експерт по „ Компютърна графика “ в художествената гимназия.

Събитията са част от план на Фондация „ Заедно “ към НФ „ Култура “ по Програмата за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество. Името на плана „ Един град, три религии, седем етноса “ е заимствано от концепцията на известния публицист и сценарист  Анжел Вагенщайн, който е желал да сътвори музей на толерантността в Пловдив. През 2022 година създателят празнува своя 100-годишен празник и бе почетен с премията „ Златен век – огърлие “ на Министерството на културата.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР