Над 25 000 пожара са ликвидирани от началото на годината,

...
Над 25 000 пожара са ликвидирани от началото на годината,
Коментари Харесай

По 200 пожара се гасят всеки ден в България

Над 25 000 пожара са премахнати от началото на годината, избавени са 450 души. Само за последната седмица са зародили над 1200 пожара. За същия интервал на територията на страната са осъществени съвсем 10 000 избавителни интервенции.

Всеки ден в България се гасят по 200 пожара, като най-честата причина за тях е човешката активност. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия старши комисар Красимир Шотаров, шеф на Дирекция " Оперативни действия " към Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

Най-често огънят поражда от палене на стърнища, хвърлени цигари и незагасени огньове. Силното засушаване и ветровете способстват за бързото им разгръщане.
Старши комисар Красимир Шотаров, шеф на Дирекция " Оперативни действия " към Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ": Голяма част от хората нямат предумисъл и считат, че ще овладеят обстановката, само че огънят е буря.
Шотаров уточни, че в България има 5000 професионални пожарникари, а всяка община с население от над 20 000 поданици е задължена по закон да има и доброволни отряди.

Според него броят на пожарникарите е задоволителен, а техниката - на европейско равнище, което разрешава да се гасят пожари с друга трудност.

Наскоро България е била сертифицирана от Европейската комисия за гасене на горски пожари с автомобил и може при потребност да оказва помощ на други страни, които се извърнат към Комисията за задействане на механизма за взаимност при естествени бедствия и повреди.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР