Над 200 нелоялни търговски практики е забранила Комисията за защита

...
Над 200 нелоялни търговски практики е забранила Комисията за защита
Коментари Харесай

КЗП: „Забранихме над 200 нелоялни търговски практики през миналата година”

Над 200 нелоялни търговски практики е забранила Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) през предходната година, заяви ръководителят на контролния орган Димитър Маргаритов пред Радио „ Фокус ”. Той добави, че в последните интервали са прекратени много повече такива практики.

„ Това не значи, че преди нарушаванията са били по-малко, а че в този момент – и с помощта на интензивността на потребителите, нашата интервенция води до там, че пазарът последователно да се почиства от някои, в това число наслоени през годините неща ”, разяснява Маргаритов. Председателят на КЗП уточни, че най-често нелоялните практики са свързани с погрешна и подвеждаща информация за цените на продуктите, с качеството на туристическия артикул, с несъблюдение на контрактуваните условия при онлайн покупки и така нататък „ Важен е този въпрос, тъй като нелоялните практики, за разлика от административните нарушавания, могат да обиден безграничен кръг консуматори, защото става въпрос за държание на търговеца, който се пробва да изкриви информацията към потребителя за той да вземе решение да си купи нещо, което или не му е потребно, или е можел да откри по-изгодно ”, изясни той.

Маргаритов цитира данни от интернационалните изследвания, които сочат, че потребителите, в това число и в България, все по-рядко се натъкват на нелоялни практики. 25-27% от интервюираните оповестяват, че са попадали на такива, като в същото време нараства броят на хората, които са склонни да реагират в сходни случаи. Около 40% са били преди две-три години, а в този момент към този момент повече от половината европейски жители биха подхванали дейности да защитят правата си.

По думите на Маргаритов нараства интензивността на потребителите. В последните години броят на жалбите и сигналите в КЗП надвишава 20 000, като от ден на ден от тях постъпват по електронен път. През предходната година с към 15% се е повишил ползата към националния телефон на потребителя 0700 111 22. „ Хората ни търсят все по-често и тогава, когато към момента може да не е завършило нарушаването и нашето подпомагане би могло да бъде, както определяне на самото нарушаване, по този начин и във връзка с това потребителят да получи отплата за повредените му права. Ние като надзорен орган би трябвало да продължим да активизираме тази връзка сред консуматори и институции, тъй като тогава можем да кажем, че контролът е задоволително ефикасен и че потребителите са по-защитени ”, сподели още той.

Маргаритов изрази мнение, че най-ясният механизъм за премерване успеваемостта на контрола е социологията и уточни, че последните изследвания демонстрират възходящо доверие у потребителите към Комисията и другите институции във връзка със съдействието, което могат да им окажат. „ Но процесът е комплициран, това е взаимоотношение, което допуска отношение сред всички играчи на терена. Затова контролните органи в връзка с потребителите и търговците би трябвало да търсят тези механизми, които да разрешат „ втълпяване ” на разбирането, че коректността и спазването на разпоредбите са най-важните въпроси, които би трябвало да контролират естествения пазар. Когато тези правила не се съблюдават, влиза санкционният и наказателен уред чрез инспекциите и глобите ”, добави ръководителят на КЗП.

„ И активизирането на потребителите, и положителната връзка сред всички участници в пазарните взаимоотношения дърпат нещата напред и ние ще би трябвало освен да се съобразим, само че и да работим интензивно, с цел да може тези позитивни трендове да продължат в идващите години ”, приключи Маргаритов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР