Над 200 музиканти от четирите състава на Българското национално радио

...
Над 200 музиканти от четирите състава на Българското национално радио
Коментари Харесай

Музикантите от БНР протестираха срещу ниските си заплати

Над 200 музиканти от четирите състава на Българското национално радио се събраха на митинг пред постройката му тази заран, заяви " Нова телевизия ". Причината са ниските им работни хонорари, които стартират от 570 лева, а междинната им стойност е 660 лева

" Принудени сме да работим като таксиметрови водачи и градинари, с цел да можем да преживеем, споделя пред хористът Деян Иванов, чиято брачна половинка също работи в национално внушителен отбор - " Филип Кутев ". " Това е едно такова ужасно оскърбление, с което се будиш и заспиваш всеки ден. "

Заради ниските заплати позициите в оркестрите се запълват мъчно, а някои просто не се запълват. " От години никой не се е явявал на конкурс за обой, няма и да се яви с тези заплати ", показва проф. Атанас Карафезлиев, който е ръководител на синдикалната организация в БНР.

Протестиращите упорстват за нарастване на бюджета за цялото радио, което да докара и до 50% растеж на техните заплати.

Миналата година бяхме заложили в бюджета 20% нарастване за възнагражденията на съставите, само че не го получихме, декларира пред " Нова телевизия " шефът на радиото Александър Велев. По калкулации на Велев 50% нарастване на заплатите би коствало 1 милион лв..

Утре съставите ще стачкуват пред Министерството на финансите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР