Над 200 доброволци се включиха в организираното от ДГС Варна

...
Над 200 доброволци се включиха в организираното от ДГС Варна
Коментари Харесай

Над 200 доброволци се включиха в залесяването на нова гора край Варна

Над 200 доброволци се включиха в проведеното от ДГС " Варна " залесяване край с. Слънчево, община Аксаково. Новата гора е единствено на към 15 км от морската столица. За основаването й на повърхност от 13 дка бяха засадени повече от 4000 фиданки.

Инициативата, която е част от програмата на горското стопанство във връзка Седмицата на гората, беше подкрепена от доста младежи. Десетки фамилии с деца посветиха съботния ден на зелената идея, като се включиха интензивно в засаждането. То се извърши под упътванията на чиновниците на горското стопанство, а заради близостта си със с. Слънчево залесеното място бе наречено от доброволците Слънчева гора.
" Искрено се радваме, че толкоз доста хора са съпричастни на грижите за природата.

Дължим специфична признателност и на гражданската самодейност " Когато станем 100 000 – ще посадим гора ", защото нейните почитатели откликнаха с подготвеност и през днешния ден се причислиха към нас. През есента на предходната година дружно засадихме жълъди на повърхност от 70 дка край с. Генерал Кантарджиево. Вярвам, че взаимните ни акции ще продължат и отсега нататък ", разяснява зам.-директорът на ДГС " Варна " инж. Владислав Георгиев.

Пред публицистите, които също се включиха в засаждането, той изясни, че на територията на стопанството през тази година се планува залесяване на повърхност от 46 дка. " В концепцията за стопанисването на горите към този момент се залага на първо място на тези лесовъдски мероприятия, посредством които подкрепяме естественото обновяване. Целта е да се подсигурява развиването на устойчивите локални типове, по тази причина и акцентът в нашата работа през годината е точно в тази посока. До края на 2018 година планираме попълване на култури на повърхност от 35 дка, а за други 300 дка предвиждаме осветяване, т.е. почистване на заглушаващата храстова растителност, която пречи на растежа на дървесните типове ", посочи инж. Георгиев.
Той напомни, че следва пожароопасният сезон и прикани всички да съблюдават разпоредбите за сигурност и да бъдат бдителни. " При подозрение за случай или нарушаване в горите жителите могат да подават сигнал на телефон 112.

Създали сме организация за своевременна реакция в добра съгласуваност с останалите виновни институции ", посочи още зам.-директорът на горското стопанство.

Акцията по залесяване стартира с минута безмълвие, с която в деня на народен печал беше почетена паметта на починалите при тежката злополука на автомагистрала " Тракия ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР