Над 2 милиона и 300 хиляди пълнолетни българи планират почивка

...
Над 2 милиона и 300 хиляди пълнолетни българи планират почивка
Коментари Харесай

Една пета от българите не са почивали през лятото повече от 10 години

Над 2 милиона и 300 хиляди пълнолетни българи възнамеряват отмора през лятото. Малко повече от половината декларират, че ще почиват на българското Черноморие (54%), а останалите - в чужбина.

От тези, които обмислят да изоставен границата на страната (32%), най-вече декларират, че най-вероятно ще го създадат в Гърция (близо 60%) или Турция(30%). Сред останалите желани дестинации са Испания и Италия. Това демонстрират данни от изследване на социологическата организация "Тренд " за настройките на българите за летния туристически сезон. Сондажът е извършен сред 1 008 пълнолетни респонденти в интервала 5-12 юни 2019 година.

От всички запитани 43% са декларирали, че възнамеряват да почиват това лято, а 53% - не. Останалите 4% не са решили. Измежду тези, които не възнамеряват лятна отмора, 62% сочат, че нямат финансова допустимо за такава, а 10% не могат да отсъстват от работа. По почти 15% няма да почиват по фамилни аргументи или поради здравословното си положение. Мотивите на другите са разнообразни.

На въпрос "От какъв брой време не сте ходили на отмора през лятото? " максимален е процентът на тези, които са дали отговор, че не са почивали сред 2 и 5 години - 24%. 20% от българите изясняват, че не били на отмора в последните 10 - 20 години, а 19% не са пътували сред 5 и 10 градини. От всички запитани 14% споделят, че не са почивали лятото повече от 20 години, а 7% - че в никакъв случай не са ходили на отмора през сезона. Едва 12% сочат, че не са били на лятна отмора от предходната година.



Българите, решили да почиват в чужбина - 33% показват като причина за избора си по-добрите предложения от родните, 24% - по-качествените туристически услуги, 22% - по-чистото море и конюнктура като цяло, а 15% просто желаят да посетят други места отвън България. Иначе една трета от българите изясняват, че стартират да възнамеряват почивката си по-малко от 1 месец преди да заминат. 28% възнамеряват сред 1 и 2 месеца, а останалите сред 2 и 3 месеца или повече.

Оказва се, че най-ключов фактор при избора на дестинация за лятна отмора е самият курорт (28%). Цената на нощувките е вторичен фактор (20%). Едва 12% от летовниците търсят "All inclusive " пакет, 11% - смесени ценови пакети с отстъпки. 8% ще търсят или към този момент са избрали мета, които да са тихи и спокойни.

Правят усещане настройките на българите за родното Черноморие - 44% декларират, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 26% - че няма особена смяна. 17% настояват, че летният туризъм у нас смъква равнището си, а останалите не знаят.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР