Над 2 300 са жертвите на опустошителните две земетресения със

...
Над 2 300 са жертвите на опустошителните две земетресения със
Коментари Харесай

Близо 4000 са жертвите в Турция и Сирия

Над 2 300 са жертвите на опустошителните две трусове със мощ над седма степен по Рихтер край югоизточния турски град Газиантеп, по последни данни на турската страна.

Ранените са над 14 000.

В Сирия от същите земетресения са починали повече от 1 440 души.

В Турция досега са избавени 7840 души.

Продължава издирването на оживели измежду сринатите хиляди здания, а президентът Реджеп Ердоган разгласи едноседмичен народен печал.

България е измежду страните, които към този момент оказаха помощ, като изпрати в Турция спасители с два самолета „ Спартан “, както и мобилна група от 73 спасители и огнеборци.

До момента към Турция са изпратени 73 спасители, над 30 единици профилирана техника и 5 кучета на БЧК, регистрира служебният министър председател Гълъб Донев.

От Министерството на външните работи оповестиха, че по информация на локалната изселническа общественост български и турски жител, живеещ в град Искендерун, е в неопределеност откакто постройката, която е обитавал, е била разрушена от земетресението.

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че се ревизира информация за един потърпевш с българско поданство.

Това земетресение е най-силното в Турция след труса от 17 август 1999 година, когато починаха 17 000 души. Тогава мощността на труса бе 7,4 по Рихтер.

Часове след първия трус от 7,8 по Рихтер в 4:17 през вчерашния ден сутринта покрай Газиантеп в Турция, по обед към 13:30 стана още едно земетресение с магнитуд 7,5 в окръг Кахраманмараш.

Трусовете са усетени в Ливан, Кипър и Израел, регистрирани от сеизмографите и в Дания и в Гренландия. Регистрирани са и над 100 вторични, някои – над шеста степен.

Оцелели разказват случилото се като апокалипсис. Шок и смут беше показан в фрагменти от Южна Турция и Северна Сирия с падащи сгради и хора, оплакващи най-близките си.

Турските служби за изключителни обстановки са получили над 2800 известия за срутени здания.

Граничещият със Сирия окръг Хатай е измежду най-тежко засегнатите от труса – в образувалите се ями по пътищата пропадат цели коли. Сериозна е обстановката в Газиантеп, Малатия, Диарбекир, Адана, Османие.

Президентът Реджеп Ердоган съобщи, че това е най-голямото злополучие от десетилетия.

Не знаем какъв брой ще нарасне броят на починалите и потърпевшите, защото работата на спасителите продължава в руините на доста здания в зоната на трусовете. Но вярата ни е, че ще се възстановим от това злополучие с допустимо минимум човешки жертви, сподели Ердоган.

Има оферти към Анкара за помощ от 45 страни, в това число НАТО и Европейския съюз, заяви още президентът.

Хора в цяла Турция всеобщо се втурнаха към центровете за кръводаряване, с цел да оказват помощ на потърпевшите.

Помощ предложиха редица страни, измежду които Съединени американски щати, Китай, Индия, Русия.

Жертвите в Северна Сирия на пагубния среднощен трус са над над 1400, а ранените са над 3 000.

Земетресението не е било усетено в турската столица Анкара, описа пред БНР Айше Каяпинар, учител в Националния боен университет в столицата.
При поръчка от турската страна да предоставим и спомагателна филантропична помощ за потърпевшите. Очакваме да получим лист на нуждите, които има от турска страна, в това число палатки, най-необходимото, вода, храни и по този начин нататък, лекарства, с цел да окажем цялостна поддръжка на потърпевшите. В непрекъсната връзка сме и с посолството на Турция в Република България. Също по този начин и нашите екипи там на място от локалните управляващи ще получат също информация, тъй че сме в непрестанен контакт и връзка, съобщи служебният министър председател Гълъб Донев.
Посланикът на Република Турция в България Айлин Секизкьок в особено изявление за Програми на турски език на Радио България благодари за съпричастността на България.
Приятел в сложни дни се познава. Веднага, щом беше оповестена новината за земетресението, в ранните часове на деня ми се обади президентът Радев и съобщи, че българската страна е подготвена да ни помогне с всички вероятни средства. Той ни увери, че България ще е с нас. Преди малко излетя и първият аероплан със избавителни екипи. Изпратени бяха медицински и филантропични помощи. Веднага по-късно потеглиха и коли с помощи и екипи от спасители. Господ да ги благослови! За нас помощта от прилежаща България е доста значима и значима, сподели дипломат Секизкьок.
Десет европейски екипа са изпратени в най-пострадалите региони.

В поддръжка на турските управляващи работи и европейската сателитна система „ Коперник “.

От Брюксел показаха подготвеност за оказване на помощ и на Сирия, също тежко наранена от земетресението.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР