Над 18 хиляди жители на четири общини се включиха в

...
Над 18 хиляди жители на четири общини се включиха в
Коментари Харесай

Протестна подписка срещу завод на фирма "Петрургия" в село Върбовка



Над 18 хиляди поданици на четири общини се включиха в протестна подписка против капиталовото желание на компания " Петрургия " да построи до кариерите на павликенското село Върбовка цех за 420 милиона евро за преправка на базалт с апаратура за изгаряне на битови боклуци.

Против капиталовото желание се афишират 18 136 поданици на общините Павликени, Сухиндол, Севлиево и Левски. Хората са обезпокоени за здравето, екологията и питейната вода, тъй като в завода за каменна вата в село Върбовка като енергоизточник ще се употребява изгаряното на близо 430 хиляди тона годишно модифицирано гориво от битови боклуци.

Подписката е призната и ще бъде включена за разглеждане в Експертния екологичен съвет, който ще бъде плануван до края на юли, съобщи за „ Хоризонт “ шефът на екологичната ревизия във Велико Търново Мая Радева и уточни, че е резервирана към мнението на вложителя по противоречивия въпрос с водата:

" Осигуряване на водата, която е нужна за промишлените потребности, че ще е напълно от един воден басейн, който ще изградят, само че единствено с дъждовна вода. Становището на Басейнова дирекция не опонира на това, което са споделили от " Петрургия ". 

Изчакват се мненията на още две институции, а към Експертния екологичен съвет ще бъдат присъединени в допълнение Областната земеделска работа и Областното пътно ръководство, които дават негативни мнения по отчета за оценка на въздействието върху околната среда.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР