Над 15 000 младежи протестираха за пореден път в големите

...
Над 15 000 младежи протестираха за пореден път в големите
Коментари Харесай

Многохилядни екодемонстрации в Брюксел

Над 15 000 младежи стачкуваха за следващ път в огромните белгийски градове с претенции за ограничения против климатичните промени. В шествието в Брюксел се включи и 16-годишната Грета Тунберг - шведското момиче, което стана подстрекател на многохилядните училищен митинги в Западна Европа. Тунберг изнесе тирада на конференция, на която участва и ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.

Още от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Грета Тунберг беше посрещната като воин от връстниците си в Брюксел. Журналистическият интерес към нея беше толкоз голям, че се наложи полицията съществено да я охранява. В белгийската столица тя пристигна с трен, тъй като съгласно нея самолетите прекалено много замърсяват природата.

За следващ четвъртък белгийските деца стачкуваха с претенции политиците да се разсънят и вземат незабавни ограничения против световното стопляне и климатичните промени.

По-рано през днешния ден Тунберг произнесе тирада и на конференция, в която взе участие и ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.
Грета Тунберг - екоактивистка от Швеция: Ако към момента ни казвате, че губим скъпо образователно време да протестираме, дано да ви припомня, че политическите водачи изгубиха десетилетия, отказвайки да подхващат дейности. И тъй като нашето време изтича, ние взехме решение да действаме. Ние започнахме да разчистваме хаоса, които вие създадохме и няма да спрем до момента в който не го създадем.
Юнкер приветства дейностите на децата в отбрана на климата и сподели, че самият той е протестирал като млад, само че в събота, а не през образователно време. Той напомни, че разлика от Америка и Доналд Тръмп, Европа е подкрепила Парижкото съглашение за климата.
Жан-Клод Юнкер - ръководител на Европейската комисия: Огледайте се в близост, вижте растенията, цветята и вие ще разберете, че стартира да става нещо доста рисково. Затова да вземем за пример Еврокомисията стартира стратегия за отбрана на пчелите, нещо, поради което американците ни се смяха. Но за нас пчелите са също толкоз значими, колкото и господин Тръмп.
Думите му обаче не убедиха протестиращите деца и те дадоха обещание дейностите им продължат.
 "Зелена светлина ": Урокът, който актуалната Пипи даде на света
Женева, Бон, Лион - към този момент са десетки хиляди почитателите на актуалната Пипи. 15-годишната шведка Грета Тунберг, която се зае със спасяването на пл...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР