Над 140 невролози, съдови специалисти, неврохирурзи, анестезиолози, общопрактикуващи лекари, специализанти,

...
Над 140 невролози, съдови специалисти, неврохирурзи, анестезиолози, общопрактикуващи лекари, специализанти,
Коментари Харесай

Над 140 специалисти участваха в първата национална конференция по инсулт във Варна

Над 140 невролози, съдови експерти, неврохирурзи, анестезиолози, общопрактикуващи лекари, специализанти, докторанти и студенти от цялата страна събра първата национална конференция по инсулт, проведена от Медицински университет и УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна. В продължение на 2 дни участниците дискутираха настоящи въпроси, свързани с епидемиологията на инсулта, SITS регистъра за реперфузионна терапия, опциите за повишение качеството на грижите за пациентите по програмата ESO EAST в България и здравна реакция при някои съпътстващи болести. Специалистите разискаха също първичната и вторична профилактика, методите на лекуване на острия мозъчен инсулт и неврорехабилитацията.

Конференцията бе открита от проф. доктор Силва Андонова, народен съветник по интервенционална неврология и началник на Втора клиника по нервни заболявания в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна. Приветствия към участниците сервираха доктор Нигяр Джафер – заместник-председател на 44-то Народно заседание, доктор Лалова – шеф медицински действия към Министерство на здравеопазването, която сервира приветствен адрес от министър Кирил Ананиев и проф. доктор Златислав Стоянов, декан на факултета по медицина към МУ-Варна, който прочете приветствието от Ректора проф. доктор Красимир Иванов. Поздравителни адреси изпратиха господин Тодор Балабанов – ръководител на Общински съвет – Варна и проф. доктор Валентин Игнатов – изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна.

Почетни посетители и лектори на конференцията бяха двама от водещите откриватели в света в региона на профилактика на инсултите и сърдечно-съдовите болести – проф. доктор Валери Фейгин – епидемиолог и невролог, шеф на Националния институт по инсулт и приложни невронауки в Оукланд, Нова Зелнадия и проф. доктор Нилс Валгрен – невролог, почетен професор в Каролинския институт, шеф на програмата за инсулт и мозъчносъдови болести към департамента по неврология на Каролинската университетската болница в Стокхолм, Швеция и ръководител на комитета на SITS регистъра.

Инициативата на Медицински Университет Варна и Университетската болница „ Св. Марина “ за образуване и осъществяване на първата национална конференция по инсулт е обвързвана с слагане на началото на дълготрайно съдействие сред профилираните центрове за лекуване на инсулт в България с оглед подобряването на грижите за хората с инсулт и координирането на напъните за лекуване на инсулта за реализиране на оптимален резултат в страната.

Целта е повишение на качеството на лекуване на пациентите с инсулт, първо посредством даване на достъп до профилирана здравна помощ и диференцирано лекуване, от която се нуждаят пациентите. Второ, реализиране на усъвършенстване на качеството на лекуване във към този момент функциониращите центрове за лекуване на инсулти.

„ С учредяването на националната конференция по инсулт се слага началото на взаимно и ползотворно съдействие сред всички центрове за лекуване на инсулт в страната, за подобряването на грижите за хората с инсулт и координирането на напъните за лекуване на инсулта за реализиране на оптимален резултат. “, разяснява проф. Андонова.

Мозъчно-съдовите болести са световен медицински и обществен проблем заради високата болестност, смъртност и неработоспособност, които предизвикват. Мозъчният инсулнт е най-честата причина за неработоспособност и втората най-честа причина за гибел в света. На всеки три секунди един гражданин на Земята става жертва на това подло заболяване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР