Над 120 хиляди грузинци излязоха на шествие по улиците на ...

Над 120 хиляди грузинци излязоха на шествие по улиците на

Над 120 хил. грузинци на митинг за членство в ЕС

Над 120 хиляди грузинци излязоха на шествие по улиците на Грузия в поддръжка на кандидатурата на страната за участие в Европейския съюз, дни откакто Европейската комисия предложи отсрочване на кандидатурата на Тбилиси.

Размахвайки грузински, украински и европейски флагове, десетки хиляди стачкуващи заляха основния път към грузинската столица Тбилиси.

В считаната за най-голямата проява в страната от десетилетия, минимум 120 000 души участваха в " Марш за Европа " в Тбилиси.

Данните за броя присъстващи е на Агенция Франс Прес въз основата на видеозаписи, снимани от дронове.

Граждани с плакати " Ние сме Европа " извършиха площада под звуците на химна на Европейски Съюз - " Одата на насладата ".

Митингът беше иницииран от водещите продемократични групи и подсилен от всички опозиционни партии, и имаше за цел да " показва ангажираността на грузинския народ към неговия европейски избор и западните полезности ".

„ Европа е исторически избор и блян на грузинците, за който всички генерации са давали жертви “, обявиха уредниците на митинга във Facebook.

Един от уредниците, деятелят за правата Шота Дигмелашвили, прочете манифест, обявяващ нов протест в петък, и стартирането на " ново национално придвижване ", което ще включва опозиционни партии, само че ще бъде доминирано от цивилен деятели.

„ Ние ще формулираме нашите претенции към държавното управление и в случай че то не успее да ги извърши, силата на мирната опозиция ще опустоши всички тези, които извеждат Грузия от релсите на европейския й път. Народният яд ще бъде ориентиран против (основателя на ръководещата партия) олигарха Бидзина Иванишвили ", за който се счита, че проваля участието на страната в Европейски Съюз.

Според биолога Лили Немсадзе, на 68 години, „ отказването на Грузия от статут на претендент за член на Европейски Съюз ще значи, че ще останем в областта на въздействие на Русия “. Руският президент Владимир Путин ще пояснява това като зелена светлина за наново навлизане в Грузия, разясняват стачкуващите.

Очаква се до петък водачите на Европейски Съюз да вземат решение за даване на статут на претенденти на Украйна, Молдова и Грузия, които подадоха молби за участие в Европейски Съюз малко откакто Москва разгласи война на Киев на 24 февруари.

Кандидатурата на Грузия за участие както в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО, залегнали в конституцията на страната, от дълго време не се харесват на Кремъл. Това напрежение ескалира през 2008 година, когато Русия нахлу в Грузия.

В петък Европейската комисия предложи на Европейския съвет да даде статут на претендент на Киев и Кишинев. До края на годината Европейски Съюз ще преценя дали и по какъв начин Грузия дава отговор на редица условия за статут на кандидат-член. Комисията също по този начин предложи да се даде на Грузия „ европейска вероятност “, нещо, което нейният началник Урсула фон дер Лайен назова „ голяма стъпка напред “ по пътя на Грузия към участие.

В понеделник висшият представител на Европейски Съюз посочи, че Грузия би трябвало да извърши повече промени, преди да може да се причисли към блока.

Премиерът Иракли Гарибашвили в петък приветства „ историческото решение за даване на европейска вероятност на Грузия “ и даде обещание да работи с Брюксел за „ осъществяване на всички условия и приемане на статут на претендент “.

Европейската комисия съобщи, че изискванията, които Тбилиси би трябвало да извърши, с цел да получи статут на кандидат-член, включват преустановяване на политическата поляризация, прогрес в свободата на медиите, правосъдната система и изборните промени, както и " деолигархизация ".

По-рано този месец Европейският парламент одобри необвързваща резолюция, призоваваща Европейски Съюз да наложи персонални наказания против най-богатия човек в Грузия Иванишвили поради неговата " разрушителна роля " в политиката и стопанската система на Грузия.

Украйна, Грузия и Молдова подписаха съглашения за асоцииране с Европейски Съюз, предопределени да ги сближат стопански и политически.

Споразуменията включват и съглашения за свободна търговия сред страните и Европейски Съюз, както и безвизово пътешестване за неговите жители за къс престой в Шенгенското пространство. Споразуменията, обаче, не дават гаранция за вероятно участие в Европейски Съюз./БГНЕС
Категории:Тагове:

Източник: bgnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg