Над 12 са пожарите във вторник, 3 август 2021 г.,

...
Над 12 са пожарите във вторник, 3 август 2021 г.,
Коментари Харесай

Над 12 са пожарите в Кюстендилско

Над 12 са пожарите във вторник, 3 август 2021 година, през последното денонощие в региона на Кюстендил , заяви Българска национална телевизия.

По обяд дейни са шест пожара от тях в селата Ломница, Лисец, Ямен, Долно село, Гърдино и Невестино. Най-опасен е пожарът в Ломница, който е в извънредно мъчно наличен регион. Заради мощния вятър се разраства бързо. Всички пожарни екипи са на място .
 20 военни гасиха пожарите в Хасковско
20 военни гасиха пожарите в Хасковско

Те са се присъединили в помощ на огнеборците

Изпепелени са 20 къщи в кюстендилското село Долно село. Там пожарът, избухнал в късния следобяд през вчерашния ден, е съвсем овладян. Тръгва от една махала, само че поради мощния вятър бързо доближава и до центъра и обгръща къщите и остарялото учебно заведение.

Повечето изгорели къщи в селото са необитаеми. Заради заплахата от разгръщане на огъня, още нощес всички поданици са евакуирани и настанени при близки и родственици.
 Шест пожара горят в община Кюстендил
Шест пожара горят в община Кюстендил

В Долно село изгоряло е учебното заведение и 20 къщи

Този пожар пламва за четвърти път от едно и също място. " Става късо съединените от електропроводите и от там падат искри на земята и се възпламенява сухата трева и гори . Миналата година два пъти, тази година два пъти ", сподели Лозан Тасков, кметски наместник на с. Долно село.

От електроразпределителното сдружение твърдят, че инспекция на мястото демонстрира, че посоката на пожара е от гората, където сдружението няма свои уреди. Огънят върви към обитаемото място .

Пред news.bg от ЧЕЗ осведомят, че за пожара в с. Долно село, община Кюстендил не са открити предпоставки за пораждане на пожар от техни уреди. Посоката на пожара е от гората, където сдружението няма свои уреди, към обитаемото място, а не противоположното, удостоверяват и телевизионните фрагменти.

Причините за пожарите се откриват и документират от " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", които са единствените способени органи да го създадат. В хода на инспекцията на способените органи е открито, че няма изключени прекъсвачи и изгорели предпазители по оборудванията на ЧЕЗ Разпределение в района . Това сочи, че на никое място по мрежата не е имало късо съединяване в резултат на досег на проводници, твърдят от сдружението.

" Надяваме се въобще да не се разраства даже и към останалата част на селото, защото има места с доста животни тук, с доста количества плява и сено ", сподели Петър Паунов, кмет на община Кюстендил.
 Мащабен пожар гори в Стара планина Обновена
Мащабен пожар гори в Стара планина

Военните изпратиха вертолет Кугър

За да се запознае със обстановката в Долно село и цялата Кюстендилска община, тази заран на място беше и основен комисар Николай Николов.

Шефът на пожарната основен комисар Никола Николов сподели, че булдозерът ще ограничи южната част пожара, с цел да подсигурява недостижимост на прилежащите махали. " Зад нас това, което виждате горе по билото към този момент е лимитирано ", сподели основен комисар Николай Николов.

" Тежката техника е тук, пожарните коли са тук. Мисля че нещата са 90% под надзор ", посочи инж. Дамян Дамянов, шеф на Югозападното държавно дружество.

Заедно с пожарникарите и горските чиновници в Кюстендилско се включиха и доста доброволци и общински чиновници.
 Пожар гори край Топлоелектрическа централа
Пожар гори край Топлоелектрическа централа " Бобов дол "

Движението по пътя Кюстендил-Дупница е спряно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР