Над 1000 служебни имейла и пароли на хора от държавното

...
Над 1000 служебни имейла и пароли на хора от държавното
Коментари Харесай

Хакери публикуваха служебни имейли и пароли на хора от държавното управление

Над 1000 служебни имейла и пароли на хора от държавното ръководство се популяризират свободно в интернет.

Над 1000 служебни имейла и пароли на хора от държавното ръководство се популяризират свободно в интернет.

 хакнати имейли
Снимка: bTV

Проверка на bTV откри, че измежду тях са данните на няколко министри, топ дипломати и финансисти.

Сред тях е и настоящият вътрешен министър Валентин Радев .

В специфична платформа за инспекция на компрометирани сметки в най-големите онлайн платформи може да се търси в бази данни от близо 5 милиарда виртуални самоличности.

Някои от служебните имейлите са пробити преди 5-6 години. Това обаче не значи, че хората с тези електронни адреси са отвън заплаха от киберпрестъпници.

Адресите се пазят в редакцията. В bTV по никакъв метод не сме употребявали данните и не сме влизали да преглеждаме наличието на служебната и персонална поща на пострадалите.

В описите се натъкнахме на няколко министри от разнообразни държавни управления, в това число и в бранша сигурност, защита и външни работи.

В цели три от пробивите е потърпевш и Валентин Радев в качеството му на заместник-министър на защитата преди 6 години, когато дава отговор за покупко-продажбите в защитата, плановете за рационализация и военноремонтните фабрики.

 хакнати имейли
Снимка: bTV

„ Изненадан съм тъй като няма да намерят нещо което да ги впечатли и да намерят нещо пикантно. Може би нещо служебно и то очевидна поща – класифицирана информация – не. Аз от дълго време съм в армията, такива неща няма по какъв начин да сбъркам”, разяснява Радев.

След като един път имейлът е продънен, в случай че паролата не се смени дълго време или се употребява и в други виртуални сметки, те също са под риск. В случая с персоналния имейл на Радев е подаден във уеб страницата на федерацията по конен спорт.

Други чиновници на топ позиции в организации и министерства са се записали със служебните си имейли в уеб сайтове за запознанства, което ги евентуална цел за изнудване.

 хакнати имейли
Снимка: bTV

„ Обикновено неприятните в интернет се познават и имат обособени канали, по които споделят и споделят такава информация. Може да я показа информацията с още 50 индивида, с цел да я замени против други бази данни – към този момент доста огромен брой хора разполагат с сензитивна информация”, разяснява специалистът Красимир Коцев .

И до момента в който световните платформи влагат в своята отбрана, в държавните институции нещата стоят по различен метод.

" Ако би трябвало да сравня държавна институция със средностатистическа частна компания, то частните са сносно предпазени ", твърди Коцев.

Експертите поучават преди всичко постоянно да сменяме паролите си и да не използваме елементарно предвидими или повтарящи се комбинации.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР