Над 1000 професионалисти в областта на пивоварното производство, мениджмънт, маркетинг

...
Над 1000 професионалисти в областта на пивоварното производство, мениджмънт, маркетинг
Коментари Харесай

Бирената индустрия се събира на глобална среща в Брюксел

Над 1000 експерти в региона на пивоварното произвеждане, мениджмънт, маркетинг и просвета ще обменят опит и ще чуят забавна информация за нововъведенията и актуалните трендове в бранша от необятен кръг лектори по време на първото издание на Форума на Пивоварите на Европа под мотото Бира и още нещо - Beer and Beyond.

Форумът ще се организира в Брюксел на 7 и 8 юни и е водещото тазгодишно събитие в бирения отрасъл на Стария континент. Форумът и ревюто към него среща всички участници по веригата на доставките и клиентите на бирената промишленост и е единственото, което обрисува насоките за развиване на категорията и бизнеса както на занаятчийските пивоварни, дребните и междинни предприятия, по този начин и на интернационалните колоси.

На него ще бъдат показани най-новите трендове, въодушевени непосредствено от водачите на бранша. 80 експертни презентации, научни отчети, пленарни известия, демонстрации и разисквания са разграничени в 6 тематични панела, в това число и профилиран еднодневен симпозиум на най-уважаваната научна институция в бранша - Европейската пивоварна спогодба (European Brewery Convention - EBC). По нейните стандарти, способи за проучвания, софтуерни и аналитични спецификации работят всички пивовари – от най-големите – до най-малките.

Симпозиумът на EBC ще преглежда трендовете във филтрацията, като майстори пивовари, основатели на новите технологии и академични преподаватели ще показват нововъведенията и настоящи решения за методите за пречистване и ще обсъдят бъдещето развиване на технологиите за дестилация на пивото.

Една от водещите тематики на форума ще бъде така наречен „ гражданска война на крафт бирата “, която към този момент е световно събитие. Чрез нововъведения и облекчаване на условията на клиентите занаятчийското пивопроизводство се развива от ден на ден, като единствено през предходната година в страните от Европейски Съюз са основани над 810 нови дребни и микро пивоварни.

Основно внимание по време на събитието ще се отдели и на суровините в пивопроизводството, с акцент върху хмела и пивните дрожди, известни като бирена квас. В специфична презентация ще бъдат показани идните новости по тематиката и навлизането на специфични " дизайнерски " хибридни дрожди, които комбинират благоприятни условия за успеваемост на алкохолната ферментация, резистентност на стрес и мирис.

Интересен акцент ще бъде и развиването на пазарната ниша за произвеждане на бира без глутен поради смяната на настройките на потребителите и обществените потребности. В България също се вършат проучвания по какъв начин може да се сътвори качествена бира, която не съдържа този протеин.

Представители на Съюза на пивоварите в България също ще вземат участие в Бирения конгрес в Брюксел и съпътстващите го събития. По време на срещите те ще показват напредъка си по общоевропейските начинания на промишлеността, част от които е доброволното даване на информацията за състава и хранителна стойност върху етикетите на питие у нас. Алкохолните питиета с над 1,2 об.% алкохолно наличие, понастоящем са освободени от задължението да дават тази информация на потребителите, според общоевропейския Регламент 1169/2011 за етикетирането на храните.

Темата е изключително настояща и с оглед предстоящото решение на Европейската комисия дали да се вкарат саморегулаторни правила за етикетирането на бирата, виното и спиртните питиета, или информацията за състава и хранителната стойност наложително да участва на опаковките на всички алкохолни питиета. Българските пивовари са едни от първенците в Европейски Съюз по осъществяване на доброволния ангажимент на европейската бирена промишленост за даване на хранителна информация на потребителите, като близо 100% от създаваните в страната бири имат върху етикетите си лист на съставките, а над 95% - и на калориите. Обичайно междинната хранителна стойност за 100 мл ярко питие с alc. 4,5% vol. е: 42 kcal., общо мазнини – 0 g, въглехидрати – 3 g, белтък - 0,5 g и сол – 0,01 g.

Според Европейския парламент, Съветът на Европа, Световната здравна организация и други интернационалните институции, енергийната стойност е най-важният детайл от хранителната информация, който би трябвало да бъде обозначен върху етикета. На същото мнение са и европейските консуматори.

Проучване на организацията за маркетингови проучвания GFK от 2016 година, извършено в 9 страни на Европейски Съюз, демонстрира, че над 86% от интервюираните 9008 респонденти считат, че консуматорите би трябвало да имат достъп до една и съща хранителна информация на 100 мл за алкохолни питиета, каквито понастоящем получават за всеки различен хранителен артикул. 74% от потребителите в Европейски Съюз смятат, че етикетите на алкохолните питиета би трябвало да имат лист на съставките, 71% - информация за енергийната стойност, а 71% - цялостен лист на хранителната информация.

„ Усилията ни да сме оптимално ясни, съответни и транспарантни във връзка с категорията, нейните съставки и хранителни съставни елементи са основни в отношението ни към потребителите “, твърди Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България. Тя добави, че пълнолетните българи дефинират пивото за най-предпочитаната от тях напитка след минералната вода. Това демонстрират провежданите от организация Ипсос национално представителни проучвания, съгласно които 36% от българите на възраст над 18 година настояват, че бирата е най-подходящото за тях пиво, като за по-подходяща те дефинират единствено минералната вода - съгласно 61% от респондентите. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР