Над 1 млрд. kWh са пренесени по междусистемната газова връзка

...
Над 1 млрд. kWh са пренесени по междусистемната газова връзка
Коментари Харесай

Над 1 млрд. kWh са пренесени по IGB в първия месец на търговска експлоатация

Над 1 милиарда kWh са пренесени по междусистемната газова връзка Гърция-България в първия месец на комерсиална употреба на газопровода. Общото количество природен газ за интервала 1 октомври – 1 ноември 2022 година възлиза на 1 105 908 000 kWh или 95 000 000 кубични метра.

182-километровият газопровод свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора, и съставлява директна връзка на България с Трансадриатическия газоповод (TAP). Общият потенциал на IGB е 3 милиарда куб. м. годишно, като 1.57 милиарда куб. м. към този момент са резервирани по дълготрайни контракти с дълготрайност до 25 години.

Останалият свободен потенциал се предлага по транспарантен и наличен метод на двете европейски платформи PRISMA и RBP. Предстои самостоятелният метафоричен оператор на газовата връзка ICGB да разгласи два нови търга за свободния потенциал за месец декември. На 21 ноември компанията ще отвори търг за корав месечен потенциал в права посока (Гърция-България). В края на месеца – на 29 ноември, ще бъде разгласен търг за прекъсваем потенциал в противоположна посока (България-Гърция).

В рамките на миналия месец е регистриран и първият нов ползвател на междусистемата газова връзка Гърция-България. Компанията “Акспо България " (част от Axpo Group, Швейцария) мина сполучливо през всички стъпки по процеса на регистрация и към този момент има опция да взе участие във всички търгове за потенциал, които ICGB афишира на двете платформи. Като метафоричен оператор, ICGB продължава диалози с всички търговци, които имат интерес към запазване на свободен потенциал по оборудването.

Количествата природен газ, които постъпват по интерконектора все още, обезпечават близо 1/3 от вътрешното ползване на България от началото на отоплителния сезон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР