Над 1/4 от катастрофите в България стават заради техническа неизправност

...
Над 1/4 от катастрофите в България стават заради техническа неизправност
Коментари Харесай

Как да се пазим от некоректните продавачи на коли втора ръка?

Над 1/4 от злополуките в България стават поради техническа нередовност на колите. Въпреки, че у нас публична статистика няма. Заключението вършат специалисти от Института за пътна сигурност на база изследвания. На този декор всеобщо българите избират да купуват автомобил - втора употреба или даже трета приложимост, макар рисковете, които крие остарялата кола.

Как да разпознаем белезите на механически неизправните коли и има ли кой да управлява какви коли се продават на пазара? Инж. Георги Илиев, притежател на огромен столичен автосервиз, поучава при закупуване на автомобил втора ръка да се обръщаме към съответните механически експерти в профилиран сервиз. "Най-добре е той да бъде на съответната марка, която купуват. Там да се направи инспекция на автомобила. Независимо, че у нас максимумът на километража е 125 хиляди км, нормално това не са действителните километри на колите втора ръка. За кола на 10 години километрите са най-малко 250 хиляди, прецизира инж. Илиев.

Модел "Горубляне " - може би най-разпространената кола в региона на София и региона. Обикновено това е автомобил на най-малко седем или осем години, който наподобява "запазен " за възрастта си. Какво, обаче се крие под капака? Това е въпросът, който може би всеки предстоящ притежател се пита. За страдание, обаче даже на разположение да разполагаме с автомобилно гуру, някои неща няма по какъв начин да бъдат планувани.

"Когато ми се е налагало да си купя автомобил втора употреба постоянно стигам до един миг, в който си на ръба да се откажеш, тъй като когато отиде в сервиз, който да прегледа автомобила се оказва, че продавачите икономисват много неща ", сподели Явор Иванов - основателят на платформата, чиято цел е да улеснява бъдещите притежатели на коли, закупени не непосредствено от производителя, да създадат верния избор. Системата е оптимално улеснена и за продавачите, и за купувачите.

"Продавач, който желае да покаже действителното положение на автомобила си, просто би трябвало да го записва. Абсолютно гратис е. След регистрация той си резервира час с някой от сервизите, с които ние работим. Когато прегледът завърши, данните от този обзор се качват в системата и са налични онлайн ", изясни Иванов..

Дори човек, който е в различен град би могъл да разбере какво е положението на автомобила без да се постанова да пътува да речем до София.

"Тук към този момент можем да забележим информацията, разрушена по категории. Ето образец: има външен тип, инспекция за следи от произшествия, инспекция на челно стъкло, инспекция за наслойка и по този начин нататък. Имаме секции "Интериор ", "Двигател ", общо взето 57 са позициите, които сега се ревизират ", уточни Явор Иванов.

Освен, с цел да се приключи нелоялната процедура на някой продавачи на неизправни коли, платформата цели и да спомогне за по-малко произшествия на пътя.

"Не се води статистика на пътните произшествия, които са подбудени поради техническа нередовност. Немалка част от злополуките са в резултат точно на това, че колите не са задоволително изправни. Горе-долу към 25% от злополуките, са поради техническата нередовност. Наистина много сериозен % ", акцентира Явор Иванов.

Липсата на регулация от страна на контролните органи във връзка с колите втора употреба, които се оферират на пазара също е основен миг за разрешаването на казуса със починалите на пътя, счита Явор Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР