Над 1/3 от очаквания икономически растеж за тази година ще

...
Над 1/3 от очаквания икономически растеж за тази година ще
Коментари Харесай

1/3 от икономическия растеж идва от държавни харчове

Над 1/3 от упования стопански напредък за тази година ще се дължи на разноските, които ще направи страната. След като COVID-19 пандемията сви българската стопанска система с 4.2% през предходната година, през актуалната 2021 година се чака растеж в брутния вътрешен артикул на страната в размер на 2.7%. Близо 1 процентен пункт от растежа ще се дължи на държавното ползване, сочи заложена прогноза в Конвергентната стратегия на България, оповестена на уеб страницата на Министерство на финансите.

Правителственото ползване включва всички разноски и вложения на страната. Прогнозата е разумна, защото в условия на рецесия потреблението на жители и бизнес се свива, трансформирайки държавните разходи в главен съставен елемент, който дърпа ръстта на Брутният вътрешен продукт. През идната 2022 година се чака потреблението на семействата и вложенията да стартират още веднъж да способстват за усилването на икономическия напредък, излиза наяве от документа.

През актуалната 2021 година се чака потреблението на семействата да нарасне с 2% през актуалната година, за което ще спомогне нарастването в заетостта. Спадът на вложенията ще продължи и през 2021 година, само че с по-бавен ритъм. Частните вложения са съставният елемент, който ще се възвръща най-бавно от рецесията, провокирана от COVID-19, заради към момента несигурната икономическа среда.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Институционалните дефицити, неподходящите демографски загар...

Повишението във външното търсене ще помогне на българския експорт, като се чака растеж от 4.1% през тази година, което ще върне износа близо до предкризисните равнища. Възстановяването на услугите ще е по-плавно, предопределено от доста по-бавното обновяване на интернационалните пътувания. Приносът на чистия експорт към растежа на Брутният вътрешен продукт ще е позитивен.

Растежът на Брутният вътрешен продукт ще се усили до 3.6% през 2022 година Ускорението ще е движено от потреблението на семействата и вложенията, сочи прогнозата. Повишеното доверие измежду потребителите и повишаването на приходите ще доведат до напредък на частното ползване от 3.8%. Очаква се и частната капиталова интензивност да стартира да се възвръща и вложенията в стопанската система да се усилят с 3%. В същото време, заради предприемане на консолидационни ограничения, не се чака общественото ползване да способства за растежа на Брутният вътрешен продукт. Общият напредък на износа ще се форсира. Основен принос ще имат услугите, заради предстоящото повишаване на задграничните туристи. Износът на артикули ще резервира темпа си на покачване, подкрепят от продължаващото възобновяване в Европейски Съюз и съществени търговски сътрудници. Приносът на чистия експорт към Брутният вътрешен продукт още веднъж ще е позитивен.

През 2023 и 2024 година растежът на стопанската система ще се забави, надлежно до 3.4 и 2.7%. Износът ще има по-нисък принос и през двете години, заради забавянето във външното търсене. През 2023 година фактор с еднократен темперамент ще увеличи по-съществено както обществените вложения, по този начин и вноса.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Хората живеещи под прага на бедността в България доближават 1.659 млн. души или 23.8% от популацията н...

През 2021 година се чака да излезе на недостиг в размер на 5.6% от брутния вътрешен артикул (БВП). В средносрочен проект дефицитът ще намалее до 2.7% от Брутният вътрешен продукт за 2022 година и 3.1% за 2023 г.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР