Начисляват вноска по застраховка в сметките за ток.Омбудсманът Диана Ковачева

...
Начисляват вноска по застраховка в сметките за ток.Омбудсманът Диана Ковачева
Коментари Харесай

Начисляват вноска по застраховка в сметките за ток


Начисляват вноска по застраховка в сметките за ток.

Омбудсманът Диана Ковачева сезира ръководителя на Комисията за финансов контрол (КФН) Бойко Атанасов поради тъжби на жители срещу „ Електрохолд Продажби “ EАД.

Причината е, че  без тяхното познание и единодушие, при възнаграждение на месечната сметка за потребена електрическа енергия през касите на EasyPay или FastPay им се удържа месечна вноска от 2 лв. по застраховка „ ЕлектрозаЩИТа “ . Проблемът е, че хората схващат за това едвам откакто са си платили задължението.

Проф. Диана Ковачева упорства пред ръководителя на КФН за инспекция по подготвеност на дейността на „ ЗД Евроинс “ АД и „ Електрохолд Продажби “ EАД във връзка с въпросната застраховка „ ЕлектрозаЩИТа “.

Омбудсманът акцентира, че от сайта на „ Електрохолд Продажби “ ЕАД е видно, че  „ ЕлектрозаЩИТа “ e доброволна имуществена застраховка, която обезпечава покритие на вреди върху битови електроуреди, провокирани от късо съединяване, токов удар и пресилване в електрическата мрежа в резултат на гръмотевица.

При информация в уеб страницата на застрахователното сдружение, в раздел „ Информационни документи за застрахователни артикули “ се открива обаче, че  няма оповестени такива за застраховка „ ЕлектрозаЩИТа “.

Общественият бранител обръща внимание, че според Общите условия, застрахователят „ ЗД Евроинс “ АД сключва със застраховащия „ Електрохолд Продажби “ EАД договори за обезпечаване на битови електроуреди, които се намират в неподвижен парцел със съответната точка на доставка, по отношение на който има подписан контракт и потребителски номер за продажба на електрическа сила със застраховащия.

„ Видно от оповестена на уеб страницата на електроснабдителното сдружение информация,  застраховката е доброволна и същата е допустимо да бъде подписана по два метода :

1/ В взаимозависимост от това дали клиентът е получил  писмо-предложение за издаване на осигурителен документ дружно с фактурата си за електрическа сила.  В случай че е получено такова предложение, първата и всяка последваща вноска за застраховката може да се заплати единствено на каса на платежен оператор FastPay или EasyPay при възнаграждение на месечната сметка за електрическа енергия, като при възнаграждение на първата вноска застраховката се активира;

 

Допълва, че за  прекратяването на застрахователното покритие на документа се показва, че същото може да стане в деня на възнаграждение на първа вноска  – на касата в същия офис на платежния оператор, в който е осъществено заплащането, а във всички останали случаи – като се подаде документално съобщение до застрахователя, считано от датата на приключване на месеца, за който е платена вноска от застрахователната награда.

Омбудсманът е безапелационна, че  такова държание на монополист е неприемливо.

Проф. Ковачева обръща внимание и на различен факт в Общите условия – при прегледа, на които се открива да вземем за пример, уговорка за „ Изключения от застрахователното покритие “ – член 6, която няма отношение към застраховката. Т.е. изключена е отговорността на застрахователя за загуби, вреди и/или разноски, провокирани или произтекли от „ заразно заболяване или от боязън или опасност от пораждане на заразно заболяване… “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР