Началото на сондажа за газ на американската Ексън Мобил край

...
Началото на сондажа за газ на американската Ексън Мобил край
Коментари Харесай

Турция заплаши Кипър заради сондажите за газ на ”Ексън Мобил”

Началото на сондажа за газ на американската „ Ексън Мобил ” край Кипър, публично разгласен в петък, провокира нови закани и предизвестия от Турция.
Работата на американската петролна компания може да промени „ равнището на чувствителност” и „ деликатния баланс” за решаването на Кипърския въпрос, се споделя в специфична декларация на Външното министерство на Турция, издадена в неделя. Така на процедура тя упорства нерешеният Кипърският въпрос да блокира продължаването на енергийната стратегия на Никозия, оповестява още БНР.

Анкара още веднъж предизвестява Кипър, а също и задграничните компании и страни, участващи в неговите „ едностранни действия”, да спрат изследванията за въглеводороди към острова, защото нарушават нейните и на кипърските турци права и ползи.

Турция афишира още, че в допълнение към личния й континентален шелф нейната държавна петролна компания ще стартира сондажи в региони, за които тя има публикуван лиценз от така наречен Севернокипърска турска република. Тези региони отчасти или изцяло се припокриват с блокове от офшорната зона на Кипър.

Т. нар. „ Външно министерство” на кипърските турци, което също излезе с декларация в неделя, добавя обвиняванията, като показва, че опитите на кипърските гърци да създадат алианс с Израел, Египет, а в този момент и Съединени американски щати за сондажите за газ заплашват стабилността на острова и района.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР