Началото на преговорите между България и Македония за спорните моменти

...
Началото на преговорите между България и Македония за спорните моменти
Коментари Харесай

Напрежение между България и Македония за спорните моменти в историята ни

Началото на договарянията сред България и Македония за противоречивите моменти в общата ни история дава сигнали за напрежение. Това разгласи проф. Ангел Димитров, който е ръководител от българска страна на взаимната експертна Комисия по историческите и просветителни въпроси с Македония.

" Работата ще бъде напрегната и няма да е бърза, колкото желаеме, само че с упования да реализираме резултати. Няма огромни искания от страна на сътрудниците от Скопие, нашите забележки са в пъти повече, само че има построени позиции, които в научна полемика не се трансформират елементарно ", съобщи историкът и някогашен дипломат на България в Скопие.

Комисията е почнала с учебниците за главното обучение.

" Тези учебници преглеждат историята от античността и средновековието. Нашите разногласия бяха съсредоточени върху средновековието, където се реализира връзката на българската страна с географската територия на Македония. Подмяната е сложна, прегледах учебниците и за гимназията и в новото време ще имаме още по-сериозни разминавания ", добави Ангел Димитров.

Според него макар разминаванията има и тематики, по които има консенсус. Той даде образец с Договора за добросъседство сред България и Македония, като съобщи, че той даже към този момент имал отблясъци. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР