Началото на по-следващата седмица президентът ще свика новоизбраното Народно събрание.

...
Началото на по-следващата седмица президентът ще свика новоизбраното Народно събрание.
Коментари Харесай

Доц. Киселова: С първия или с третия мандат вероятно ще се състави правителство


Началото на по-следващата седмица президентът ще свика новоизбраното Народно заседание. С първия или с третия мандат евентуално ще се сформира държавно управление. Това разяснява експертът по конституцинно право доцент Наталия Киселова за " Твоят ден ".

Тя показа, че служебният кабинет ще продължи да действа през времето до момента в който се образува постоянен. " Ако се стигне до неспособност да се направи това, Радев би трябвало да издаде нов декрет за сформиране на длъжностен кабинет, въпреки и съставът му да бъде същият. Може би е нужна смяна във формата и реда на осъществяване на съвещания, с цел да се търси формула за държавно управление, определено от Народно събрание ", уточни Киселова. И добави, че президентът няма да бърза с връчването на мандатите, а ще даде опция на да осъществя своя. А в случай че този парламент не успее да образува болшинство, най-ранната дата за избори би била 2 февруари.

" ще търси тематики, по които има консенсус и ще договаря с разнообразни партии ", счита специалистът. 

Според проф. Пламен Киров ЦИК би трябвало да разгласи определените, като ще има претенденти, определени от 2 региона, които би трябвало да изберат единия. " Това ще се развие в границите на седмица. След това " Държавен вестник " обнародва листата с депутати, а до един месец след изборния ден президентът би трябвало да свика парламент. Впоследствие се пристъпва към процедура за съставяне на държавно управление. Още на идващия ден след първото съвещание на Народно събрание може да стартират съвещания с партиите ", изясни той.

По думите му защото няма парламентарна група с цялостно болшинство ще бъде много комплицирано, а президентът ще би трябвало да бъде посредник на диалозите сред партиите. " Мисля, че Радев ще се постарае оптимално бързо да завърши процеса с консултациите. Той има и право когато и да е да промени състава на служебното държавно управление. България е прекомерно дребна страна, с цел да бъде ръководена от прекалено много хора ", акцентира проф. Киров. И добави, че са единствените губещи на тези избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР