Началото на македонската писменост и език се свързва със свети

...
Началото на македонската писменост и език се свързва със свети
Коментари Харесай

Зоран Заев: Началото на македонската писменост и език се свързва със свети Климент Охридски

" Началото на македонската книжовност и език се свързва със свети Климент Охридски ", написа още Заев.

Ето целия текст на Зоран Заев във Facebook:

" От мое персонално име и от името на държавното управление на Република Северна Македония приветствам всички православни вярващи и Синода на Македонската православна черква – Охридска архиепископия във връзка огромния християнски празник – Св. Климент Охридски, учредител на македонската нематериалност и патрон на МПЦ–ОА.

Като един от най-близките и най-ревностни съратници и участници в задачата на светите братя Кирил и Методий в Моравия за култура на славянските нации, остава правилен на дълга си да продължи задачата и делото на своите учители, като задълбочава и развива духовно-просветителската активност.

Свети Климент, като популярен човек и мощна персона, е жив монумент на нашата история и като създател на Охридската школа, известна още като „ първия балкански и европейски университет ”. Записите сочат, че към 3500 възпитаници са минали през това учебно заведение. Това е внушителна цифра за тези времена и сигурно е такава и за днешните.

Това свидетелства за изключителните организационни и обединителни качества на светия охридски преподавател в духа на християнското единение.

Началото на македонската книжовност и език се свързва със свети Климент Охридски и по тази причина през днешния ден неговото име носят университети, факултети, учебни заведения.

Честит да е огромният празник в чест на Св. Климент Охридски. Нека всички да сме здрави, спокойни и умни, а неговото дело да ни дава сили за построяването на духовни полезности, като основа на всички генерации, които дават своя принос в построяването на толерантно и демократично общество за всички в нашата красива страна, Република Северна Македония ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР