Началото на колоездачния сезон, щом става въпрос за шосейни състезания

...
Началото на колоездачния сезон, щом става въпрос за шосейни състезания
Коментари Харесай

Tour Down Under: Началото на колоездачен сезон 2023

Началото на колоездачния сезон, щом става въпрос за шосейни надпревари вид „ международен тур “, ще бъде обещано в Австралия, точно с конкуренцията Tour Down Under. Състезанието продължава шест дни и е първото за сезона от най-високото равнище. Етапите, трасето и участниците дават обещание същинско представление и отговарящ старт на любопитната колоездачна година.

Пролог:

Състезанието стартира във вторник на 17-и януари с увод (кратко тичане по часовник). Прологът е с дължина 5.5 километра вътре в града на Аделаида, който е прочут с подгряващия тенис шампионат за първия Голям шлем през сезона – Australian Open. Индивидуалното тичане по часовник ще разпредели силите още рано-рано, макар че за тази отдалеченост огромните любимци надали ще си сложат доста време.

Първи стадий:

Първият действителен стадий с общ старт е дълъг 149.9 километра, като стартира и приключва в Танунда. Профилът на стадия съставлява една обиколка, която ще бъде направена пет пъти. Така и единственото по-сериозно нанагорнище за деня ще бъде преминато общо пет пъти. Финалът обаче е след втурване и равнинен сектор, тъй че в случай че някой от спринтьорите оцелее в изкачванията, несъмнено ще има преднина на финалната права.

Втори стадий:

На идващия ден състезателите ще срещнат още по-сериозно затруднение в стадия от 154 километра, който се движи по-крайбрежието и може да има рискови ветрове, които да раздерат групата. Колоездачите обаче ще би трябвало да се оправят и със съществени компликации от към профила на стадия. Трасето на третия ден от конкуренцията е доста начупено, с много изкачвания и спускания. Категоризираните изкачвания са единствено две, като второто от тях е с най-висока първа категория на компликация. След него предстоят още 20-тина километра, които са най-вече равни, само че още веднъж може да настъпи безпорядък на шосето.

Трети стадий:

Това може би е един от най-хубавите шансове на спринтьорите в надпреварата. Трасето е най-вече равнинно, само че единствено към осем километра преди финала се изкачва едно стръмно нагорнище, което още веднъж е получило първа категория по компликация от уредниците. Така че някой по-експлозивен колоездач, който умее да катери, може да изненада бързите спринтьори. Отново се чака безреден край, тъй като даже спринтьорите да оцелеят изкачването, по-късно следва шест километра бързо втурване и край. Ако някой от спринтьорите си изгуби помощниците в изкачването или спускането – връщане няма. На най-бързите мъже в колоната ще им е нужна сериозна поддръжка от тима, с цел да стоят в челни позиции при спускането и да имат късмет да спорят за успеха.

Четвърти стадий:

Отново един стадий, който може да приключи с всеобщ спринт, само че несъмнено чист спринтьор да завоюва ще бъде доста мъчно. Етапът приключва на леко нанагорнище, което ще затрудни всички. 133.2 километра също ще затруднят всички колоездачи през петия ден на надпреварата. През стадия има едвам две изкачвания с най-ниската четвърта категория и равнинен стадий през целия ден. Освен всичко, последните километри ще бъдат на крайбрежието, тъй че има предпоставки за мощен вятър.

Пети стадий:

Това несъмнено е черешката на тортата в надпреварата. Последният стадий също съставлява обиколка с едно нанагорнище, която колоездачите ще преминат пет пъти, като най-после ще финишират на изкачването. Състезателите ще минават през планината Лофти – 1.5 километра със междинен надолнище 6.8%. Интересното е, че стадият стартира непосредствено в подножието на планината и още от старта колоездачите ще стартират с нанагорнище. Това несъмнено е причина за доста офанзиви през цялото време и безредно съревнование. Разбира се, не липсва опцията да има огромна откъснала се група от колоната, която и да стигне до успеха.

Фаворитите:

Всички тимове от международен тур ще вземат присъединяване в конкуренцията, макар че е рано, към момента е януари месец, доста съществени колоездачи ще се включат в надпреварата. Пейо Билбао, Саймън Йейтс, Итън Хейтър, спечелилият в Обиколката на Италия – Джай Хиндли, или пък първенецът в Тур дьо Франс от 2018-а година – Герайнт Томас. Списъкът с колоездачи е сериозен, а един от главните любимци в съвсем всеки един от стадиите ще бъде и локалния колоездач Майкъл Матюс. Той е отличен спринтьор, който обаче се оправя добре и с изкачванията. Ще получи сериозна конкуренция от сънародника си – Кейлъб Юан, който не един път е посочил, че може да катери ужасно, а тясната му компетентност е спринтьор. Не можем да пропуснем и Крис Фрум, който ще стартира подготовката си още през януари месец, в опит да реализира по-добри резултати от предходната година. Четирикратният победител в Тур дьо Франс към момента не е стигнал до най-хубавата си форма, след тежката травма през 2019-а година, когато се удари в бетонна стена на подготовка.

 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР