Начало Как да се включа Вдъхновените Лика Янко: от забраната

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Лика Янко: от забраната
Коментари Харесай

Лика Янко: от забраната до признанието на едно изкуство

Начало Как да се включа Вдъхновените Лика Янко: от възбраната до признанието на едно изкуство Коя е тя и по какъв начин властта не разрешава картинтие й  Сабина Иванова 27 октомври 2019, 10:47  Лика Янко: от възбраната до признанието на едно изкуство Източник: Галерия Контраст
ика Янко е една от най-впечатляващите български художнички.

Въпреки това, името й не е доста познато на необятната публика.

Признание тя получава след гибелта си, а изложбите, които прави приживе се броят на пръсти.

Коя е Лика Янко и за какво изкуството й е толкоз скъпо?

ВИЖТЕ ЧАСТ ОТ КАРТИНИТЕ НА ЛИКА ЯНКО
Картините на Лика Янко  Вдъхновените Лика Янко  Вдъхновените Лика Янко  Вдъхновените Лика Янко  Вдъхновените Лика Янко
Лика Янко е потомка на албански заселници в България. Баща й е ръководител на Съюза на албанските културни сдружения в България.

Датата й на раждане и до през днешния ден не е изяснена: съгласно едни документи е 19 март, съгласно други - 7 април, годината също не е изяснена.
 Черно слънце, 80-те години на ХХ век.
Но това е и може би част от шегата на художника с действителността: никой не може да се роди повече от един път, само че Лика Янко го прави.

Лика учи във Френския лицей в София, където се среща с френските художници, които оказват мощно въздействие върху естетическия й нюх

Приета е да следва живопис в Националната художествена академия в класа на Илия Петров.



През 1962 година Лика Янко е остро подложена на критика поради картината си "Автопортрет с куче ".

През 1967 година прави независима галерия, която също не е добре призната от рецензията, даже е свалена на седмия ден след откриването й.

Следват години на креативно безмълвие. като едвам през 1981 година тя още веднъж прави галерия - с протекцията на Людмила Живкова.

Картините й обаче още преди този момент са видяни от непознати галеристи, откакто европейските посолства в София стартират да купуват платната й.

Седем дни преди гибелта си, Лика Янко прави наследство, в което подарява картините си на Софийска градска художествена изложба и Националната изложба.

От 28 октомври до 28 ноември жителите и гостите на столицата могат да видят част от картините на Лика Янко в изложба "Контраст ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР