Начало Как да се включа Вдъхновените Голямата ценност, която имаме

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Голямата ценност, която имаме
Коментари Харесай

Голямата ценност, която имаме е животът ни. А той се движи напред

Начало Как да се включа Вдъхновените " Голямата полезност, която имаме е животът ни. А той се движи напред " Разговор с Ина Николова и Весела Данчева за анимацията  Сабина Иванова 27 септември 2019, 08:06 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}
" Голямата полезност, която имаме е животът ни. А той се движи напред "
 Кой направи
Кой направи " хапчето ", което вечно промени света
 Зловещата
Зловещата " майка ", която поробва децата си
 Кралицата на Банкок - от улицата до върха на света
Кралицата на Банкок - от улицата до върха на света
 Денят, след който музиката не беше същата
Денят, след който музиката не беше същата
 Историята на Денислав: от желязната маса пред блока до почетната стълбичка
Историята на Денислав: от желязната маса пред блока до почетната стълбичка
 Вижте неписаната история на България в фотоси
Вижте неписаната история на България в фотоси
 Старата обич наслойка не хваща: среща след 75 години
Старата обич наслойка не хваща: среща след 75 години

И Господ Бог сътвори индивида от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му витално дихание; и индивидът стана жива душа.

Битие, 2:7

В най-продаваната книга на всички времена, Библията, се споделя още, че Бог основава индивида по негов облик и сходство. Дали тази история е истина – е въпрос на религия.

Но е реалност, че в изначалната човешка природа е стремежът да основава и да вдъхва душа на това, което твори. Доказателство в тази посока е и анимацията.

Думата идва от латинското „ animo “(давам живот) и „ atio “(действие).

С Весела Данчева и Ина Николова приказваме за анимацията като независимост, самоизразяване, от време на време – битка със сенките и метод да вдъхнеш живот.

Весела е един от основателите на „ Compotе Collective “. Тя е и продуцент на кино лентата на Ина „ Над нещата “, въодушевен от едноименната поема на Стефан ИКОГА.
 Кадър от кино лентата
Весела стартира да учи илюстрация. Дали по стичане на събитията, или не – ориста я насочва в друга посока. „ Вече не знам дали аз избрах анимацията или тя избра мен “, споделя тя и споделя още: „ Изведнъж да направиш картинките да се движат и да ги караш да вършат неща, се оказа супер магично “.

Спомням си първия път, когато анимирах нещо малко. Беше неспокойствие като никое друго “, добавя Ина. „ Създаваш живот “, приключва тя.

Филмът на Ина „ Над нещата “ приказва за всичко, което губим, до момента в който се чудим какво би станало, ако…

Даваме си сметка, само че търсим оправдания за какво нещо не се случва “, споделя Ина и споделя какво се пробва да съобщи в нещата, които основава: „ Хубаво е да си дадем сметка, че огромната полезност, която имаме е животът ни. А той се движи напред, не обратно . “
 Ина Николова на фестивала
Времето в света, в който живеем става все по-забързано. Загубата на смисъла е измежду едно от най-честите феномени, с които се сблъскваме. Каква обаче е философията на Ина ?

„ Да правиш нещо свястно, да намираш смисъл да се събудиш на следващия ден, да видиш какво е пораснало от това, което си посял. Всеки ден да посаждаш нещо и да виждаш резултата “, споделя още Ина.

За нея крайният позитивизъм не е последна цел, само че анимацията е метод да се пребориш с тъмната страна, която всеки от нас има.

„ За да създадеш нещо качествено, зад теб би трябвало да има наболял проблем. Не диря розови полета и зелена трева. Имаш потребност от сянка, болежка, нещо, което те е докоснало, нещо, което да изкараш под някаква форма . “

Ина още споделя, по какъв начин в готическите времена, хората са държали на масата си череп. Не с цел да основат мрачна атмосфера към себе си, а с цел да си напомнят че времето на всички ни е лимитирано.

Весела добавя, че анимацията е методът да държиш целия набор на киното в двете си ръце.

„ Няма критерии кое е хубаво и кое е грозно – кой дефинира това? “, споделя Весела обяснявайки за какво е избрала точно този метод за изложение. „ Анимацията ти дава цялостна независимост, нямаш никакви ограничавания с изключение на личните ти лимитации и тези на въображението. “

Освен това, точно посредством тази форма човек може се свърже с детето, във всеки от нас.

Според клишето, което е широкоразпространено, анимационните филми са най-вече за деца. Въпреки това сега в света има взрив на анимационни сериали, които не са предопределени за най-малките. Защо тези поредици и форми са толкоз скъпи?
 Кадър от кино лентата
„ Дори анимацията, която не е с детска устременост, а е за възрастни, работи толкоз непосредствено, работи дълбоко, работи на детето в теб “, споделя Весела и добавя: „ Ние знаем, че тази история не съществува, само че в случай че успее да те допре - съществени послания могат да се покажат посредством анимацията “.

Въпреки това, цялостната независимост може да донесе комплициране на създателя. Затова Весела от време на време сама постанова cвои ограничавания. Дава образец с това да имаш по-малко цветове, с които работиш – тогава би трябвало да станеш по-креативен и да видиш какъв брой надалеч можеш да стигнеш с дребното, което имаш: по какъв начин ще го използваш, по какъв начин ще го комбинираш – къде ще те води.

Ина и Весела споделят, че се въодушевяват от аниматорите, с които се срещат.

Според Ина в случай че всички харесват това, което правиш, значи нещо не е наред . Всяко обръщение има своята аудитория и място за проявление.

Освен метод за изложение, за Ина и Весела анимацията е преподавател. При това по самообладание, тъй като както те споделят – в анимацията нещата се случват постепенно.

Въпреки това, има още нещо, незаменимо, което анимацията дава.

Професията ти легитимира бягството от действителността, даже го предизвиква “, споделя още Ина.

Ако можеше да се нарисува като анимационен персонаж, Ина щеше да бъде нинджа, а Весела щеше да бъде квадрат или съчка с очи.

И двете обаче са безапелационни за едно – че човек може да каже доста и да насочи мощно обръщение единствено с няколко чертички.

За античния спектакъл главната цел е била публиката да реализира катарзис – да се пречисти, до момента в който гледа една измислена история. Именно с историите, които ни описват Весела и Ина можем да открием нещо за себе си, което не знаем – а може да ръководи живота ни.

Защото както споделя Ина, има смисъл да се събудиш, с цел да видиш какво си посял.

Ина Николова сподели кино лентата си "Над нещата " по време на фестивала за късометражно кино "In The Palace " във Варна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР