Началникът на канцеларията на премиера на Малта Кийт Скембри подаде

...
Началникът на канцеларията на премиера на Малта Кийт Скембри подаде
Коментари Харесай

Малтийски политици, свързани с разследванията на Каруана Галиция, подадоха оставки

Началникът на канцеларията на премиера на Малта Кийт Скембри подаде през днешния ден оставка, заяви министър-председателят Джоузеф Мускат, представен от организация " Ройтерс ". Оставката идва в миг, когато полицията продължава следствието си за убийството през 2017 година на журналистка Дафне Каруана Галиция.

Часове след него оставка подаде и транспортният министър Конрад Мици.

Източници от полицията оповестиха, че Скембри й оказва помощ в следствието на закононарушението, само че самият той не пожела да разяснява случая.

Шефът на канцеларията на премиера на Малта беше подложен на напън да подаде оставка поради хипотетични негови финансови връзки с предприемача Йорген Фенек, който бе арестуван предходната седмица като заинтригувано лице в границите на следствието за убийството. Мелвин Теума, който е считан за медиатор в заговора за убийството, през вчерашния ден беше опрощение от президента в подмяна на информация, която даде по случая. Фенек е шеф и съсобственик на бизнес група, която завоюва през 2013 година разгласен от малтийското държавно управление търг за изграждане на топлоцентрала, работеща с газ, на острова.

През февруари 2017 година, осем месеца преди да бъде убита с кола бомба, Каруана Галиция написа в блога си за мистериозна компания в Дубай, наречена 17 Black Limited, потвърждавайки, че тя е обвързвана с малтийски политици, само че без да разгласява доказателства. Тя не съумя да разкрие кой е притежател на компанията. По-късно следствие на " Ройтерс " откри, че това е Фенек.

Според имейл от декември 2015 година, оголен от малтийските финансови регулатори, секрети панамски компании, притежавани от тогавашния министър на енергетиката и настоящ - на туризма, Конрад Мици и Кийт Шембри, началника на канцеларията на премиера Джоузеф Мускат, трябвало да получат пари от 17 Black за неопределени услуги. Според имейла панамските компании са очаквали заплащания от до 2 милиона $ в границите на година от 17 Black. В него не се приказва за топлоцентралата и няма доказателства за осъществени заплащания.

Дафне Каруана Галиция, която бе една от най-известните проверяващи журналистки в Малта, беше убита от сложена в колата й бомба на 16 октомври 2017 година, до момента в който напускаше дома си. Убийството й шокира Европа и повдигна въпроси за върховенството на закона в дребната средиземноморска страна, показва " Ройтерс ".

След като стана ясно, че Скембри е подал оставка, министър председателят на Малта сподели, че няма желание и той да подава оставка. " Моята роля в този момент е да осигуря устойчиво водачество на страната. Моята роля е да съм сигурен, че ние се движим напред в тези смутни времена ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР