Началникът на генералния щаб на Алжир поиска президентът Абделазиз Бутефлика

...
Началникът на генералния щаб на Алжир поиска президентът Абделазиз Бутефлика
Коментари Харесай

Алжирската армия призова за оттегляне на президента Бутефлика

Началникът на генералния щаб на Алжир изиска президентът Абделазиз Бутефлика да бъде разгласен за неспособен да ръководи след седмици на митинги против него, оповестява БиБиСи.

" Трябва неотложно да намерим излаз от тази рецесия , в границите на конституцията ", изясни генерал-лейтенант Ахмед Гаид Салах в тирада по малкия екран.

Президентът към този момент се съгласи да не се кандидатира за пети мандат на идните избори, които бяха забавени. Но стачкуващите го упрекват в удължение на 20-годишното му ръководство .

Предстоят договаряния за договаряне на политическото бъдеще на Алжир , което ще бъде водени от деец посланик от Организация на обединените нации Лахдар Брахими .
 Алжир желае държавно управление на технократи
Алжир желае държавно управление на технократи

Започват консултациите за основаване на временен кабинет

Протестите започнаха преди повече от месец , когато 82-годишният президент сподели, че възнамерява да се кандидатира за още един мандат .

Но хората продължиха да стачкуват даже откакто се съгласи да се отдръпна и желаеха незабавна смяна .

По думите на военачалник Салах, военните и жителите имат единна визия за бъдещето , намеквайки за поддръжка на въоръжените сили на страната на протестиращите .
 Вълна от стачкуващи заля Алжир в митинг против президента
Вълна от стачкуващи заля Алжир в митинг против президента

15 опозиционни партии и четири синдиката поддържаха протестното придвижване

В обръщението си, излъчено по публичния канал3, началникът на щаба и заместник-министър на защитата съобщи, че конституцията е " единствената гаранция за опазване на постоянна политическа обстановка ".

Той прикани за потреблението на член 102 , който разрешава на Конституционния съвет на Алжир да разгласи за свободна длъжността президент, в случай че водачът не е в положение да управлява .

" С това решение се реализира консенсус и би трябвало да бъде признато от всички ", разяснява генерал-лейтенант Гайд Салах, приветстван от офицерите, гледащи речта.
 Франция деликатно следи изборите и митингите в Алжир без да се меси
Франция деликатно следи изборите и митингите в Алжир без да се меси

Алжирската армията разяснява, че ще пази страната и няма да допусне годините гражданска война
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР