Началничката на лаборатория в бившата Окръжна болница прикривала пияни шофьори

...
Началничката на лаборатория в бившата Окръжна болница прикривала пияни шофьори
Коментари Харесай

Лаборатория взимала между 500 и 1000 лв. за подмяна на кръвните проби на пияни шофьори


Началничката на лаборатория в някогашната Окръжна болница прикривала пияни водачи против крупна сума пари. В схемата работила с медиатор, който издирвал водачи, чиито алкохолни проби били позитивни. От прокуратурата настояват, че подкупите са в размер от 500 до 1000 лева Престъплението е осъществявано в профилирана химическа лаборатория. Изследванията са правени на уред, а сменените стойности са вписвани в протоколи.

Според прокуратурата, схемата е работила от края на юни до края на септември 2017 година

Бившата пловдивска окръжна болница назначава отпред на профилираната лаборатория млад експерт – химичка. Пет години по-късно тя е с повдигнати обвинявания за манипулиране на данни и взимане на рушвет.

„ В болничното заведение се изследват годишно 1500 проби. И това е първият случай, когато се стига до сходен жанр действия”, сподели доктор Аргир Аргиров, шеф на УМБАЛ „ Пловдив”.

Подсъдим по делото е и мъж, помагал на шефката. Според обвиняването, за замяна на пробите двамата взимали сред 500 и 1000 лв.. В лабораторията всяка проба коства 40 лева Заплатите обаче са ниски, защото заплащанията постоянно се бавят, споделят от болничното заведение.

„ Има проблеми, има закъснение в заплащането от страна на съответните органи. Най-вече Министерство на вътрешните работи. Някой път заплатите са били не повече от 600-700 лева”, добави доктор Аргиров.

Сега кръвните проби се носят от Министерство на вътрешните работи за разлика отпреди две години. „ Кръвните проби се носеха от куриери. В смисъл, в случай че е в нашата болница – се носи от здравно лице от нашата болница. Носеха ги медицински лица. А в този момент служители на реда ", сподели Петър Вълчинов, профилирана химическа лаборатория.

Бившата ръководителка на лабораторията е отстранена от служба. Делото против нея в пловдивския областен съд продължава.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР