Набралото популярност във Фейсбук 10-годишно предизвикателство (10-years-challеnge) може да се

...
Набралото популярност във Фейсбук 10-годишно предизвикателство (10-years-challеnge) може да се
Коментари Харесай

Опасно ли е „10-годишното предизвикателство” във Facebook?

Набралото известност във „ Facebook ” „ 10-годишно предизвикателство ” (10-years-challеnge) може да се окаже инструмент за събиране на информация, настояват специалисти. В една от последните акции в обществената мрежа потребителите разгласяват своя настояща фотография, съпроводена със своя фотография отпреди 10 година Експерти обаче се съмняват, че информацията може да се употребява за създаване на логаритми за лицево различаване. При сходен случай отпреди няколко години „ Майкрософт ” сътвори уебсайт, в който потребителите качват своя фотография, а логаритъмът разпознаваше почти каква е възрастта им.

 
Кампанията набра известност в последните седмици освен във " Facebook ", само че и в други обществени мрежи като " Туитър " и " Инстаграм ". Условието е потребителят да качи своя настояща фотография и своя фотография отпреди 10 година, с цел да покаже до каква степен му се е отразила възрастта.
 
Технологични специалисти обаче незабавно предизвестиха, че акцията може да се окаже нечий инструмент за събиране на персонални данни. Дейвид Ууд от Университета в Куийнс да вземем за пример декларира пред „ Ванкувър Сън ”, че „ би било много необикновено да е просто за развлечение ”.

 
Първите подозрения, че фотосите може да се употребяват за създаване на логаритми за лицево различаване, пристигнаха от Кейт О’Нийл – създател на техно-консултантската компания KO Insights. В публикация за уеб страницата Wired О’Нийл написа: „ Представете си, че желаете да упражнявате логаритъм за лицево различаване, тъй че да се научи да регистрира възрастови характерности и по-специално – да разпознава прогресията на възрастта, т.е. по какъв начин най-вероятно ще наподобяват хората след време. В идеалния случай ще ви би трябвало необятна и селектирана база данни със фотосите на доста хора. Допълнително ще помогне, в случай че знаете, че фотосите са с точна разлика между тях – да речем 10 години. ”
 
В формален отговор от „ Facebook ” отхвърлят да стоят зад акцията и настояват, че тя е основана от потребителите и сама е набрала известност. Критиците на теорията пък настояват, че множеството от фотосите, употребени за „ предизвикването ”, са били налични и по-рано във „ Facebook ”. С акцията има и прекомерно доста смешки, т.е. огромна част от фотосите в нея няма да са потребни на логаритъма.-->
 
От друга страна, той е задоволително „ интелигентен ”, с цел да може да разпознае човешко лице върху фотография, т.е. би го отсял от да вземем за пример колаж на два идентични влака на БДЖ с разлика от 10 години, каквато бе една от шегите с акцията у нас в последните дни. 
 
Въпросната технология за лицево различаване може да се употребява за всевъзможни цели – от приложения за грим, през целево ориентиране на реклами към избрани консуматори, до търсене на изчезнали деца и евентуални нарушители. Подобна технология бе показана от „ Амазон ” още в края на 2016 година, а компанията стартира да я продава на разнообразни държавни организации и служби. Полицията в Ню Делхи да вземем за пример регистрира, че с сходна технология единствено за четири дни е съумяла да намери близо 3000 деца, оповестени за изчезнали. Различни организации обаче предизвестяват за допустима корист с технологията и приканиха „ Амазон ” да прекрати продажбите й.
 
Преди няколко години „ Майкрософт ” сътвори сходен уебсайт, в който потребителите качваха своя фотография, а логаритъмът разпознаваше приблизителната им възраст. От компанията отхвърлиха да пазят фотосите, само че след това още веднъж се породиха подозрения, че уеб сайтът събира метаданни от потребителите, които употребява за целево ориентиране на реклами съгласно възрастта им.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР