Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на заболелите, обяви министърът

...
Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на заболелите, обяви министърът
Коментари Харесай

Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на заболелите от коронавируса

Наблюдава се трайна наклонност за понижаване на заболелите, разгласи министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов на постоянния брифинг за разпространяването на ковид у нас. "Не се радваме на това, че имаме доста излекувани. Искаме българските жители да бъдат здрави, с цел да посрещнат имунизацията. След това да успеем да реализираме групов имунитет и да преборим това заболяване ", добави Ангелов.

"Оптимистичната наклонност е налице, както при броя на заболелите, по този начин и на умрелите. Промяна на ограниченията ще има, когато тази наклонност е устойчива ", удостовери държавният основен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По заболеваемост България се подрежда на 24-о място в Европа, и на 5-о на Балканите. По смъртност страната ни е на 3-то място в Европейски Съюз, само че резервира и първото място на Балканите, заяви той.

Натискът върху лечебните заведения а намалял доста. Само във ВМА случаите на тежки дихателни проблеми са спаднали с 40-50%, сподели ръководителят на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"'Отчитаме триумф на първите дни във имунизацията. За ВМА имаше избрани 100 дози, които бяха изпълнени за два дни. Наложи се да върнем доста сътрудници изключително след първия ден. Вторият ден пристигнаха доста сътрудници, незаписани даже в огромния лист, които изявиха предпочитание. Това за нас е доста радостно, че има инфекциозен темперамент още от първия ден ", добави Мутафчийски.

1729 са новите случая на инфектирани с COVID-19 през последното денонощие при направени 8475 теста, заключи данните на Единния информативен портал здравният министър. Така общият брой на позитивните случаи в страната от началото на епидемията доближи 201 220 души. От тях дейните случаи са 75 370.

В болница остават 4831 пациенти, 467 от тях - в тежко положение. Расте и броят на излекуваните – 118 335. От тях 2933-ма са регистрирани през миналото денонощие. Починалите се усилват със 110 - общо 7515 са жертвите на заболяването у нас.

От 4 януари учениците от 1. до 4. клас се връщат в класните стаи, отварят и детските градини. „ Системата е подготвена да превключи във всеки един миг. Но продължителното образование в електронна среда основава компликации, които не можем преодолеем “, уточни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Здравният министър благодари на лекарите, които и в новогодишната нощ ще продължат да се грижат за пациентите. "Надеждата пристигна с имунизациите ", сподели той.

Ангелов показа най-възрастната здравна сестра в България, която продължава да практикува специалността си - Цанка Досева. Поводът е, че тази година беше оповестена от Световната здравна организация за година на здравната сестра и акушерката. "Ние усещаме поддръжка и мощ във ваше лице ", съобщи Ангелов и ѝ връчи златен знак на Министерството на здравеопазването в символ на признателност.

"Моят живот е обвързван с това да оказвам помощ на хората. Никога не скърбя сили да окажа помощ. Още малко ще се постарая да работя ", сподели 82-годишната Цанка Досева.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР