Наближават избори и пак започват дебати по най-илюзорната ос за

...
Наближават избори и пак започват дебати по най-илюзорната ос за
Коментари Харесай

Сред матрьошките на политическия избор най-важна е третата

Наближават избори и отново стартират диспути по най-илюзорната ос за политически избор - “дясно ” или “ляво ”.

Защо?

Една от обичаните ми мисли на известен философ-икономист е, че “ако явлението съвпадаше със същността на нещата, то всякаква просвета би била непотребна ”.

Явлението придава прикрит тип на нещата на повърхността. Там господстват прочувственото, внушенията и мненията. Които построяват политическата еднаквост.

Липсва обаче рационалното и научната мисъл. И по тази причина и политическият избор на това равнище е прецизно индивидуален и постоянно неправилен. Защото се избират хора, поставили си някакви табелки, чиято цел е да ви накарат да ги изберете - и вършат, и споделят всичко за задачата.

Под оста “дясно-ляво ”, която медийно се натрапва като единствен аршин за избор, доста по-решаваща за нашето бъдеще е оста Запад-Изток. Защото това не е географско, а надълбоко ценностно разделяне. Дали желаеме да живеем като жители на някой източен цар или като жители, които си избират и управляват управленците.

Само в изискванията на западната, евроатлантическата народна власт “ляво-дясно ” има значение. При източните властнически режими - суверенна или национална народна власт - в най-хубавия случай значение има не по какъв начин се гласоподава, а кой брои гласовете - в случай че изобщо има гласоподаване.

Изборът е явен - живот като на Запад или като в Русия и Китай.

Проблемът единствено на пръв взор е явен за всички. Огромен брой българи не могат да осмислят елементарния житейски факт, че не може да искаш западен стандарт на живот, а да гласуваш за съветски модел с батки и фуражки отпред на страната.

И втората, геополитическата ос към момента не е задоволителна за разумен избор. Не е задоволително да имаш де юре демократична система на книга. Трябва да имаш и демократи в нея, с цел да има демократично, положително и дейно ръководство. А това става посредством честни и интелигентни хора. Както спрягат Сократ: “атиняните са прекомерно елементарни, с цел да бъдат демократи ”.

Фундаментът е честността. Тя и единствено тя подсигурява битка с корупцията - туморът на демокрацията и най-бързия път към нейния край. Тук избираме сред живота по стандартите на демокрацията в Скандинавия или тези на Югоизточна Европа. Почтеност и благосъстояние или корупция и беднотия.

Не можем без ляво или дясно - на първото равнище. Но можем без авторитаризъм и корупция - скрити на второ и трето равнище.

Ерго, по тази причина всички партии на политическия инженеринг в никакъв случай нямат за цел битката с корупцията - тъй като тя е тяхната есенция.

Могат да се боядисат като “десни ” и бързо да се провалят. Могат да сложат и маската на “евроатлантизма ” и да се задържат дълго - като ГЕРБ и Движение за права и свободи.Но с тях България ще продължава в своя циничен кръг на застоя, депопулацията и високата смъртност. Защото корупцията убива.

Затова политическият избор е като матрьошка - хората прочувствено избират “дясно ” или “ляво ”, постоянно с концепцията, че идващото равнище е “евроатлантическо ” за десния избор или преднамерено предпоставено - през целия Преход - “евразийско ” на левия избор.

Но в действителност най-важно е какво има в идната трета матрьошка.

Ако втората матрьошка е Евразия - постоянно идната матрьошка е на Корупцията. Ако е Европа - съвсем постоянно. Въпросът е по какъв начин българите да улучат това “почти ” измежду толкоз ментета.

Е, този път имаме може би редкия късмет - без значение дали избираме лява или дясна матрьошка - и на второ равнище да срещнем Европа, а на трето - честност.

Само късмет. Дано не го изпуснем.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР