Наближаващите коледни и новогодишни празници форсираха пазара на земеделски земи

...
Наближаващите коледни и новогодишни празници форсираха пазара на земеделски земи
Коментари Харесай

Продаваме земя преди Коледа

Наближаващите коледни и новогодишни празници форсираха пазара на аграрни земи в страната. Собствениците на готови за продажба имоти бързат да приключат покупко-продажбите си преди края на годината, защото данъчните оценки на парцелите важат за една календарна година.

Ако пропуснат да изповядат договорката пред нотариус в някой от оставащите работни дни до Нова година, продажбата ще би трябвало да остане за идната година и ще се наложи изкарването на нова данъчна оценка за от съответната община. Нотариуси предизвестяват, че ще спрат изповядването на покупко-продажби още в средата на декември, поради многото почивни дни към коледните и новогодишни празници.

Най-честата причина за продажба на земеделска земя от страна на притежателите и наследниците е потребността от свежи пари, разясниха от българската компания за професионално ръководство на земя „ Агрион “. Според тях огромна част от притежателите на имоти са подготвени да продадат нивите си, вместо да аплайват пред банките за заеми, където процедурата е тежка и тромава и изисква обикалянето на разнообразни институции.



Друга съществена причина покупко-продажбите със земеделските земи е нежеланието на притежателите да се занимават с обработването на нивите. Голяма част от притежателите на ниви живеят в огромните градове и нямат интерес да обработват земите си. Имотите са им в отдалечени региони, постоянно парцелите са раздробени на дребни елементи от наследници, за които се водят правосъдни разногласия. Това води до неспособност за насърчаване на съвременно земеделие. Необходимостта от вложения в земеделска техника и разпокъсаността на поземлените парцели са едни от главните спирачки за навлизането на по-мащабни нови вложители в сектора, настояват специалисти в сектора. Другата огромна група притежатели са възрастни хора, които нямат физическа и финансова опция да обработват огромни площи земя.

Според изследване на „ Агрион “ притежателите на земя избират да я отдават под аренда в кооперации или на частни арендатори, като наклонността е да се подписват все по-краткосрочни контракти. Анализът на компанията за ръководство на аграрни активи демонстрира, че делът на притежателите на земя, които посещават офис на компанията за съвещания или за подписване на договорка се е нараснал двойно. Дружеството е най-разпознаваемият за частните притежатели бранд, занимаващ се с ръководство на аграрни земи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР