Наближат ли президентски избори в САЩ, най-богатите хора се активизират.

...
Наближат ли президентски избори в САЩ, най-богатите хора се активизират.
Коментари Харесай

Милиардерите, които издигат бедняка Джо Байдън за президент

Наближат ли президентски избори в Съединени американски щати, най-богатите хора се засилват. Те набелязват своя любимец и стартират да го поддържат освен с гласовете си, само че и с парите си.

Богаташите постоянно са били обвързани с властта, само че към изборите оттатък Океана това става напълно явно и публично. Даренията от частни лица са позволени от американските закони и това е процедура от десетилетия, а президентските акции се финансират съвсем напълно с частни средства.

Предизборните донори са нещо като вложители, които влагат парите си в перспективна компания (в случая кАмпания), с концепцията по-късно да завоюват от вложението си. Някои от богаташите са много великодушни, с цел да си купят благоволението на желания претендент. Той драговолно приема милионите им и намира метод да им се отблагодари, в случай че завоюва изборите.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Шефът на Amazon Джеф Безос оглави класацията на списание For...

Добре познатото частно дарителство предстоящо се повтори и при актуалните президентски избори в Съединени американски щати. Милиардерите не можаха да устоят и отвориха портфейлите си за оня, който в миналото получи прякора " най-бедния човек в Конгреса " – Джо Байдън.

Между юли и септември минимум 67 милиардери и техните фамилии са дарили по над 100 000 $ за комитети, подкрепящи Байдън и Демократическата партия, съгласно документите, подадени във Федералната изборна комисия.

Така единствено за 3 месеца се събраха още 20 млн. $ в касите на 2 взаимни комитета за набиране на средства – Biden Victory Fund (Фондът за победа на Байдън) и Biden Action Fund (Фондът за деяние на Байдън). С тяхна помощ претендентът на демократите може да получи дарения доста над ограничаването от 5600 $, написа списание Forbes.



Кои са донорите?

Сред най-големите донори са медийният магнат Хаим Сабан и брачната половинка му Черил, които финансират акцията на Демократите с общо 1,5 млн. $. От началото на акцията семейство Сабан е дарило над 4 млн. $ персонални средства и е помогнало за събирането на спомагателни 4,5 млн. $ за Байдън.

Изпълнителният шеф на Netflix Рийд Хейстингс и брачната половинка му Пати Куилин са съдействали с 1,4 млн. $. Същата сума (1,4 млн. долара) са дарили и губернаторът на щата Илинойс Джей Би Прицкер и брачната половинка му. Прицкер е един от наследниците на хотелската верига " Хаят " и член на " най-многобройната фамилия милиардери ". Други двама от фамозната фамилия - Даниел Прицкер и Пени Прицкер са дарили общо над 300 000 $ за Байдън.

Други огромни донори са съоснователят на Netscape Джеймс Кларк и брачната половинка му Кристи (1,2 млн. долара), наследницата на недвижими парцели в Ню Йорк Ейми Голдман Фаулър и брачният партньор ѝ (1,1 млн. долара), както и съоснователят на Napster и първи президент на Фейсбук Шон Паркър и жена му Аликзандра (също 1,1 млн. долара). Сред донорите е и Дъстин Московиц, някогашният съквартирант на Марк Зукърбърг, взел участие в стартирането на Фейсбук. Той финансира акцията на Байдън с 210 000 $.



Не всички благодетели имат идентичен политически усет с техните половинки. Джо Карол Лаудър, която е омъжена за донора на Тръмп Роналд Лаудър (наследник на стилния холдинг Estée Lauder и президент на Световния еврейски конгрес), финансира със 100 000 $ комитети в поддръжка на Байдън. Семейната двойка е на фотографията от горната страна.

Хотелският магнат Илейн Уин, някогашната брачна половинка на някогашния финансов ръководител на Републиканския народен комитет и донор на Тръмп Стив Уин, поддържа кандидатурата на Байдън със същата сума. Изборът ѝ е сносно необорим.

" Тъй като американците не престават да се развиват посредством разбъркване на генерации от разнообразни и разнородни среди, те би трябвало да бъдат водени в същински и позитивен дух на приобщаване ", споделя Уин пред Forbes. " И най-много е време дамите да получат в още по-голяма степен полагащото им се място във всички аспекти на публичния и персоналния живот. Надявам се, че всичко това ще бъде подкрепено от администрация на Байдън-Харис ", споделя тя.



Томас Секунда, който основава Bloomberg LP дружно с медийния магнат и някогашен претендент за президент Майкъл Блумбърг, се включва с подаяние от 721 300 $ за Байдън. С толкоз се регистрира и някогашният изпълнителен шеф на Starbucks Хауърд Шулц, който също имаше упоритости да се кандидатира за президент на Съединени американски щати. Легендарният вложител в рисков капитал Джон Доер, взел участие в развиването на компании като Amazon, Electronic Arts, Гугъл, Netscape и Twitter, поддържа Байдън с 715 600 $.

Сред благодетелите на Байдън личат и известни имена от Холивуд. Режисьорът и продуцент Тайлър Пери подарява 200 000 $, милиардерът и някогашен началник на продуцентската компания Legendary Entertainment Томас Тул е дал 711 300 $. Създателят на " Междузвездни войни " Джордж Лукас и брачната половинка му Мелъди Хобсън (на фотографията долу) също подаряват над 700 000 $ в поддръжка на Байдън.



Сред донорите са и няколко съпруги на водещи фигури в технологиите, киното и вложенията. Това са Кони Балмър - брачната половинка на някогашния началник на Microsoft Стив Балмър; Кейт Капшоу - жена на режисьора и продуцент Стивън Спилбърг; Лорийн Пауъл Джобс - вдовицата на основателя на Apple Стив Джобс; Айлийн Робъртс - брачна половинка на шефа на един от най-големите телекоми в Съединени американски щати - Comcast Брайън Робъртс; няколко съпруги на мениджъри на хедж фондове, както и към този момент упоменатите Джо Карол Лаудър и Илейн Уин. Всички те са дарили по 100 000 $.

Фондът за победа на Байдън е събрал 423,1 млн. $ сред юли и септември, а Фондът за деяние на Байдън – 33,8 млн. $ за същия интервал. Общо групата е събрала 509,5 млн. $, откогато започва през април.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР