Набиращата все по-голяма популярност система за онлайн наблюдение на сърдечната

...
Набиращата все по-голяма популярност система за онлайн наблюдение на сърдечната
Коментари Харесай

Българска система за е-наблюдение на сърцето с впечатляващо представяне в ЕП

Набиращата все по-голяма известност система за онлайн наблюдаване на сърдечната активност на пациенти в действително време Чек Пойнт Кардио беше показана като образец за най-хубава процедура на извършената в Европейския парламент конференция за цифрово опазване на здравето.

Под председателството на евродепутата Андрей Ковачев и с присъединяване на еврокомисаря по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел на една маса седнаха представителите на Европейска комисия, на пациентски организации и на цифровата промишленост в бранша, с цел да възнамеряват бъдещето на електронното опазване на здравето.

Чек Пойнт Кардио се създава у нас от 2010 година и е система за отдалечено следене на сърдечната активност. Пациентът закрепя към гърдите си устройство, което посредством мобилната мрежа предава данни за него към профилиран телемедицински център. Там тези данни (ЕКГ, пулс, дишане, кръвно налягане и местонахождение на пациента) се наблюдават от лекари и медицински сестри непрекъснато. Информацията може да послужи за профилактика, за установяване на нужното лекуване, както и за бърза реакция при рецесия, при пренасяне на пациентите от интензивно поделение. Системата е налична за общопрактикуващите лекари, само че и за частни лица, които желаят да бъдат следени посредством нея.

Технологиите, сходни на Чек Пойнт Кардио, са напълно в посоката на бъдещото европейско опазване на здравето. В Европа има най-голяма потребност от отдалечена диагностика и грижа заради застаряващото население и растежа на хроничните болести.

" Държави като Естония, Финландия и Хърватия, към този момент вкарват цялостна смяна в здравните си системи “, сподели Тапани Пиха, отговорник за трансграничното електронно опазване на здравето в Европейска комисия. Те стартират да влагат в предпазен модел ва опазване на здравето, основан върху масирано наблюдаване на популацията и основаване на бази данни, които да се проучват и да се построяват прогностични модели.

22 от 28-те страни от Европейски Съюз към този момент работят по сходни планове, в това число България.

Общо мнение е, че цифровата промяна на здравето изисква пациентът да застане в центъра на вложенията, а не здравното заведение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР