Наафтали Бенет, 49-годишният лидер на дясната партия Ямина, положи клетва

...
Наафтали Бенет, 49-годишният лидер на дясната партия Ямина, положи клетва
Коментари Харесай

Край на ерата Нетаняху: Бенет е новият премиер на Израел

Наафтали Бенет, 49-годишният водач на дясната партия Ямина, постави клетва като нов министър председател на Израел минути откакто депутатите от 120-членния Кнесет гласоподаваха за неговото съдружно държавно управление от осем партии с 27 министри. Вотът на доверие с 60 против 59 гласа и един въздържал се постави завършек на 12-те години на Бенямин Нетаняху на премиерския пост. Израелската телевизия сподели по какъв начин Бенет се ръкува с него след гласуването.

Ултранационалистът Нафтали Бенет оглави новия кабинет, сплотяващ партии от целия политически набор, за малко повече от две години, след което неговият центристки съдружник Яир Лапид ще го смени.

Лидерът на бъдещата държавна коалиция в Израел Нафтали Бенет увери, че екипът му ще съставлява " цялата страна ". Речта му в Народното събрание бе прекъсвана от освирквания и намеци на негови съперници, съобщи Франс прес.

" Разбирам, че днешният ден не е елементарен ден за мнозина, само че не е ден на печал, а ден на смяна, промяна на режима в една народна власт ", съобщи лидерът на радикалната десница преди избор на доверие за кабинета му измежду депутатите.

" Обещавам това държавно управление да работи за цялата страна, никой не трябва да се опасява за това ", посочи той.

 Снимка: AP/БТА

Бенет предизвести също, че държавното управление му няма да остави " Иран да се снабди с нуклеарни оръжия " .

" Това държавно управление стартира работа под най-тежка опасност за сигурността ", съобщи той във връзка Иран - върл зложелател на Израел, и увери, че страната му " си резервира цялостна независимост на дейности " по отношение на Техеран.

Във връзка с израелско-палестинския спор Нафтали Бенет, последовател на твърдия курс, обявявал се преди за анексия на част от окупирания Западен бряг, акцентира, че " не става дума за териториален спор ". Според него би трябвало " да напомним на света, че враговете (на Израел) към момента не признават съществуването на еврейска страна ".

Досегашният министър председател на Израел Бенямин Нетаняху съобщи през днешния ден пред Народното събрание, че ще остане в политиката - в съпротива , откакто новата коалиция поеме държавното ръководство, и даже че " скоро " той самият ще пристигна още веднъж на власт.

" Щом ориста ни е да бъдем в съпротива, ще го създадем с гордо вдигната глава, ще свалим това неприятно държавно управление и ще се завърнем, с цел да управляваме посвоему (...) Скоро ще се завърнем ", сподели Нетаняху на чуване в Кнесета преди вота на доверие за новия кабинет.

 Снимка: AP/БТА

" Бенет и неговите другари са подправена десница и популацията го знае доста добре ", сподели Нетаняху. Той възхвали триумфите на своето държавно управление, по-специално споразуменията за нормализиране на връзките с някои арабски страни, и " интервенциите в чужбина ", в това число тази през 2018 година, дала съгласно него на еврейската страна опция да постави ръка на иранските нуклеарни архиви.

" Днес обаче Иран чества (идването на новата коалиция, бел. АФП), тъй като те схванаха, че има към този момент едва държавно управление " в Израел, добави Нетаняху.

Нетаняху остава водач на партията Ликуд и на опозицията.

Срещу него не престават каузи за подкупи, машинация и корист с доверие- обвинявания, които отхвърля. Нетаняху дефинира новата коалиция като рискова и се зарече да я смъкна доста бързо.

През март, след четвърти парламентарни избори за две години, партията Ликуд на Нетаняху излезе като най-голяма партия, само че без задоволителна поддръжка за сформиране на кабинет. Като водач на втората политическа мощ, Яир Лапид съумя да сформира осемпартийна коалиция с парламентарно болшинство от едвам един глас.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР