На заседанието си в четвъртък Министерският съвет приел Интегрирания национален

...
На заседанието си в четвъртък Министерският съвет приел Интегрирания национален
Коментари Харесай

Кабинетът прие Зелената сделка и националния план за енергетиката въпреки критики

На съвещанието си в четвъртък Министерският съвет приел Интегрирания народен проект в региона на енергетиката и климата, позиция за Фонда за обективен преход и рамкова позиция на България по Европейската зелена договорка.

И трите документа са основни във връзка с програмния интервал на Европейския съюз 2021-2025 година, за който Европейската зелена договорка планува амбициозни цели за запазване на околната среда и мощно повишено финансиране в секторите, които са предпочитани за тези цели.

Националният проект за енергетиката и климата беше преработван до декември заради рецензии от Европейската комисия (ЕК) - повече за процеса виж тук. Към момента разновидността му, който към момента не е заключителен, е оповестен на страницата на Министерството на енергетиката.

Националните позиции за Фонда за обективен преход и Зелената договорка не са изненадващи. Те задават уравновесен звук, заявяващ занапред договаряния на България с Европейската комисия за отстъпки и изключения във връзка с задачите на Европейската договорка при еврофинансирането за страната по време на прехода към по-зелена стопанска система. Българската енергетика остава мощно подвластна от въглищната промишленост и която няма дефинирани критерии за акомодация към климатичните промени в досегашните си оперативни стратегии.

Планът за енергетиката и климата - без разискване

Днес на дискусионно събитие за Зелената договорка, проведено от гражданските организации WWF България и " За Земята " зам.-министърът Жечо Стайков обясни, че не се плануват публични съвещания по Националния проект за енергетиката и климата, защото срокът за предаване на финален текст към Европейска комисия изтича идващия месец. Редица рекомендации за преправка на текста бяха изказани както на събитието през днешния ден, по този начин и в мнения от организации през последните месеци.

Регионите, зависещи от въглища - накъде?

Съобщението на пресслужбата на кабинета припомня, че новият Фонд има за цел да поддържа икономическата диверсификация, преквалификацията и търсенето на работа, както и вложения, които са удобни за климата и околната среда в районите, които сега са подвластни от въглища. Националната позиция на България поддържа " решителни дейности от страна на Европейския съюз за справяне с провокациите пред устойчивото развиване на неговите райони ", само че и отбелязва " че с изключение на високото равнище на упоритост, следва да бъдат регистрирани районните и локални особености и разлики ".

На събитието на " За Земята " и WWF България през днешния ден поддръжка за преход оттатък въглища и осъществяване на уговорките по Зелената договорка изрече Кристина Лазарова, представител на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", която обясни неналичието на икономическа логичност в поддържането на въглищната промишленост в България.

Зелената договорка - пари, само че за действително запазване

По отношение на Зелената договорка, държавната позиция от през вчерашния ден е дефинирана след неколкократно изказани обществени възражения за ангажимент на страната в този европейски програмен документ (изказвания на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев, както и решение на Народното събрание - бел.ред.). Приетото през вчерашния ден мнение на кабинета декларира, че България поддържа дълготрайната цел за реализиране на климатична индиферентност на равнище Европейски Съюз до 2050 година, само че и " смята, че водещи в този развой следва да бъдат опазване на конкурентоспособността и растежа на стопанската система ". Рамковата позиция също отбелязва, че във връзка с секторите, попадащи в Европейската скица за търговия с излъчвания, " всички енергоемки браншове би трябвало да продължат да получават задоволителни количества безвъзмездни квоти " и страната " разчита на поръчката на Европейска комисия за съответно подкрепяне на най-засегнатите страни членки ".

На събитието на " За Земята " и WWF България през днешния ден зам.-министърът по околна среда и води Атанаска Николова съобщи, че България е " донор на биоразнообразие за Европейския съюз " поради триумфите си по опазването на " Натура 2000 " и надлежно в границите на Зелената договорка ще чака подкрепяне за стопанската система си, за която европейските предпазени зони са " ограничаващи ". Тя изрече тезата на някогашния екоминистър Нено Димов, че социално-икономическото развиване се възпира от ограничавания за зоните от " Натура 2000 ". Изказването бе направено на фона на няколко наказателни процедури от еврокомисията за липса на отбрана на " Натура 2000 " в България, в това число за липса на заповеди с режими за опазването им, както и на фона на засилено развиване на строителството в черноморските предпазени зони (например тук) и манипулирани отчети към Брюксел за положението на европейските предпазени естествени обекти.

Тези договаряния за пари без действителни достижения на България са на фона на задължения, предлагани от Европейската зелена договорка за съответни достижения в голям брой области през идващия програмен интервал:

- Повишаване на упоритостите на Европейски Съюз в региона на климата за 2030 година и 2050 година

- Снабдяване с чиста, налична и сигурна сила

- Изграждане и реновиране по енергийно и ресурсно ефикасен метод

- Ускоряване на прехода към устойчива и умна подвижност

- Здравословно и екологосъобразно изхранване

- Опазване и възобновяване на екосистемите и биологичното многообразие

- Нулево замърсяване за реализиране на нетоксична околна среда

- " Зелено " финансиране и вложения и обезпечаване на обективен преход.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (200)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР