На заседанието си днес правителството одобри 13-те разработени от министерството

...
На заседанието си днес правителството одобри 13-те разработени от министерството
Коментари Харесай

Кабинетът одобри 13 национални програми за развитие на образованието

На съвещанието си през днешния ден държавното управление утвърди 13-те създадени от министерството на образованието национални стратегии, които ще обезпечат в допълнение финансиране през 2018 година на политики и ограничения за еднакъв достъп до качествено обучение, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Три от тях са нови - " Заедно за всяко дете ", " С грижа за всеки възпитаник " и " Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав в институциите от системата на предучилищното и учебното обучение ".

Предвижда се близо 64 милиона лв. да бъдат отпуснати за дофинансиране на предучилищното и учебното обучение през 2018 г.По стратегия " Заедно за всяко дете " с бюджет 450 хиляди лв. ще се подкрепят екипи, които работят по обгръщане и задържане на деца и възпитаници в просветителната система.

Програма " С грижа за всеки възпитаник " планува 2 млн. лв. да бъдат отпуснати за хонорари на учителите, които работят в допълнение с възпитаници, срещащи компликации в образованието.

Програмата " Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав в институциите от системата на предучилищното и учебното обучение " с бюджет от 28 млн. лв. обезпечава погашение на компенсации при усъвършенстване на структурата на личния състав в детски градини и учебни заведения.

Разширява се обсегът на стратегия " Осигуряване на модерна просветителна среда ", с бюджет 9.23 млн. лв., в която са създадени три нови модула. 100 хиляди лв. са планувани за визити на музеи. 1.7 млн. лв. - за оценяване и одобрение на планове на познавателни книжки, учебници и образователни комплекти, и 2.9 млн. лв. - за обезпечаване на училищен шкафчета, в които учениците да държат учебници и пособия, за олекотяване на раниците.

Ще продължи и финансирането по десетте национални стратегии, работили до момента. Сред тях са " Система за национално стандартизирано външно оценяване ", " Ученически олимпиади и надпревари ", " Развитие на системата на предучилищното обучение ", " Обучение за ИТ кариера ", " Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение ", " Квалификация ", " Създаване на налична архитектурна среда и сигурност в учебно заведение ", " Роден език и просвета зад граница " и " Без свободен час ".

Предвидени са и пари за съоръжение на лаборатории, модернизиране на професионалното обучение и обезпечаване на целодневно образование на учениците, означават от министерството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР