На заседанието на служебното правителство на 21 септември, т.е. миналата

...
На заседанието на служебното правителство на 21 септември, т.е. миналата
Коментари Харесай

Крум Зарков с голям гаф – цяла седмица се ослушва за сезирането на КС за Гешев. Брани лобистки интереси…

На съвещанието на служебното държавно управление на 21 септември, т.е. предходната сряда, по искане на служебния правосъден министър Крум Зарков сътрудниците му излязоха с решение за сезирането на Конституционния съд с въпроса: „ Допустимо ли е основният прокурор, осъществявайки контрол за правда на прокурорите, да им разпорежда осъществяването на инспекции на съблюдаване на законността във всички сфери на ръководство и на всички административни равнища? “.

„ Според нас е налице прекомерно разширение на надзора на основния прокурор върху всички сфери на ръководство на страната и всички органи на централната и локалната власт, което е в прорез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделяне на управляващите и гарантираща правовата ни страна “, помпозно разгласи Зарков преди една седмица.

От думите се схваща, че някогашният народен представител от Българска социалистическа партия продължава линията на борба с държавното обвиняване и опитите на изпълнителната власт посредством политически напън да въздейства над самостоятелната правосъдна власт, като една от задачите е подмяната на основния прокурор с комфортен за политическата класа магистрат. Обичайната практиката на Конституционен съд е часове откакто дадена институция, имаща пълномощие да ги сезира, го направи, да бъде формирано дело и да бъде избран парламентарен арбитър, който да е докладчик, а съответното искане да бъде оповестено на формалната интернет страница на съда. Към утринните часове на 28 септември обаче нищо от това не е направено, заради простата причина, че Крум Зарков съзнателно е въвел в подвеждане сътрудниците си, като на процедура служебните министри са дали своят вот „ празен лист “, т.е. Министерски съвет е приел решение, само че претекстовете към него към този момент цяла седмица явно са обект на дописване, предава ПИК.

Излъгани се оказват и медиите, а оттова и цялата българска общност, тъй като на 21 септември Министерски съвет е сезирал Конституционен съд, а към началото на работния ден на 28 септември, това още не е направено.

Парадоксалното е, че от уеб страницата на Конституционния съд е видно, че той е образувал дело, избран е докладчик и е оповестено искане на основния прокурор Иван Гешев за пояснение на наредба от Наказателния кодекс с дата 23 септември, т.е. два дни след оповестеното от Зарков „ деяние “ на служебното държавно управление.

Разбира се, няма нищо незабавно и необходимо в тази ситуация, стига обаче този гаф на служебния правосъден министър да не е блестящо доказателство за неговата взаимозависимост от несъмнено юридическо лоби, а точно известна адвокатска адвокатска фирма, чиито съдружници, като се изключи че обичайно пазят богати предприемачи с политически упоритости, разследвани от прокуратурата, интензивно работят по преодоляването на основните позиции в съда и прокуратурата.

Източници от правосъдното министерство са безапелационни, че съвсем всички дейности на служебния министър в границите на миналите два месеца от началото на мандата му са подбудени от лобистките ползи на въпросните юристи, представлявали в съда предприемачи като Иво Прокопиев, Огнян Донев, братята Атанас и Пламен Бобокови, членове на семейството на Васил Божков и други В Министерство на правосъдието са уверени, че същинските, точно въпросните юристи, са и действителните създатели на настояването за пояснение от Конституционен съд за допустимостта основният прокурор, осъществявайки контрол за правда на прокурорите, да им разпорежда осъществяването на инспекции над органи на централната и локалната управляващи.

Изглежда лобистите до последно координират с олигархичните си сътрудници и редактират претекстовете към питането на Министерски съвет, на което Зарков е просто един марионетен предявител. Куриозното е, че Крум Зарков не се оправя даже с ролята на елементарен куриер, който трябваше още преди седмица да е управлявал и внесъл неотложно питането в Конституционен съд. т.е. да го качи единствено два етажа, защото администрацията и самия Конституционен съд се обитават на последните етажи в постройката на Министерски съвет на „ Дондуков “ 1.

Очевидно обаче даже и това не е по силите на служебния правосъден министър, който скоро ще е следващият представител на изпълнителната власт, дръзнал да нападна основния прокурор и малко по-късно, безславно е потопен в забвение, аранжиран с прозвището „ някогашен “. „ Техническото “ закъснение, както сигурно Крум Зарков ще се опита да замаже личната си правна беззащитност, би звучало несериозно, а в тази ситуация е и обидно, тъй като за следващ път демонстрира, че инцидентно попаднали във властта политици еднодневки я използват за пробутване на персонални и лобистки ползи. Във вторник Зарков си разреши още един афектиран за Конституцията и конституционните съдии акт.

Недопустимо за представител на държавното управление, назначеният служебно министър, реши да разяснява във фейсбук решението на Конституционен съд за удължение мандатите на правосъдния инспекторат и Висшия правосъден съвет до избирането на нови сформира. По този метод Зарков погази препоръките на един от уважаваните ръководители на Конституционния съд в първите години от неговото образуване – проф. Христо Данов, който споделяше:.решенията на съда не се разясняват, а се извършват “.

Макар да е млад и много некомпетентен, което несъмнено му проличава, някогашният червен народен представител наподобява към този момент има „ бели петна “ в съзнанието. Все отново той е взел участие във всичките четири Народното събрание, които за последните две години, по този начин и не съумяха да започват и да проведат процедури за избор на нови правосъдни инспектори и нови правосъдни кадровици. Но вместо да признае личния си неуспех и да поеме отговорност. Зарков си разрешава да разяснява конституционно решение, признато с болшинство от 7 на 3 гласа.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР