На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес бизнес

...
На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес бизнес
Коментари Харесай

Тристранката отхвърли намаляване на ДДС за храни и лекарства

На съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие през днешния ден бизнес организации и КНСБ изрично отхвърлиха законопроекта на Българска социалистическа партия за събаряне на Данък добавена стойност за храните и медикаментите. Единствено от КТ " Подкрепа " поддържаха мярката. При откриването на новата сесия на Народното събрание, концепцията за понижаване пристигна от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който предложи да се понижи Данък добавена стойност за хляба, медикаментите и книгите. Българска социалистическа партия обаче изпревари с внасянето на съответен законопроект.

Един от вносителите на желаното понижение на Данък добавена стойност, депутатът Георги Гьоков показа пред тристранката претекстовете за понижаване на налога върху някои от главните артикули. Според него по този начин ще се насърчи българското произвеждане, ще паднат цените на пазара, а претекстът за медикаментите е, че сега потребителите поемат 80 % от цените им.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал по-ниското Данък добавена стойност ще понижи приходите в бюджета с 1 милиард лв., без това да докара до понижаване на цените, а по-скоро щели се усилят облагите на търговците.
Васил Велев, ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал: За нас по-добрата политика е, в случай че бюджетът може да се лиши от този 1 милиард, то по-добре е тези средства да се употребяват целево за демографски и обществени политики.
От Стопанската камара обявиха, че в този момент България е в чакалнята на Еврозоната. Затова всички промени би трябвало да се обмислят деликатно и в случай че се подхваща нещо, то да бъде по-късно.

От КНСБ не поддържат предлагането с претекстовете, че няма механизъм, с който при понижаване на налога, да се доближат по- ниски цени.

Единствено от КТ " Подкрепа " са " за " понижаване ставките на Данък добавена стойност за някои артикули от първа нужда.
Ваня Григорова - КТ " Подкрепа ": Това е естествена европейска процедура. Освен това по този метод семействата у нас ще имат повече разпологаеми средства.
Финансовият министър Владислав Горанов обаче съобщи, че страната няма желание да трансформира ставките.Той предизвести, че в случай че Данък добавена стойност се понижи, ще би трябвало да се подвигат осигуровки.

Икономическият министър Караниколов приветства дебата и търсенето на вярното решение, само че беше безапелационен:
Емил Караниколов - министър на стопанската система: Аз персонално бих предпочел такива ограничения, които ще доведат до нарастване на приходите на хората, а не на вероятно понижаване на цените, защото сега никой не може да подсигурява, че в случай че го създадем, цените ще паднат.
Според Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, няма логичност в това, че с намаляването на Данък добавена стойност, облагата ще остане при търговците, а няма да има поевтиняване при крайния консуматор.

Георги Гьоков: Това, което предлагаме ние, ще даде " глътка въздух " на хората, които заплащат прекомерно огромни цени за неща от първа нужда като хранителни артикули и медикаменти.
Според Гьоков в първите 6 месеца след понижаване на Данък добавена стойност може и да няма понижение на цените на храни и медикаменти, само че по-късно поевтиняването на тези артикули е обезпечено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР