На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество правителството, работодателите

...
На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество правителството, работодателите
Коментари Харесай

Тристранният съвет не постигна съгласие за плащането на нощния труд

На съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие държавното управление, работодателите и синдикатите не реализираха единодушие за заплащането на нощния труд. От КТ „ Подкрепа “ оферират да се заплаща в допълнение заплащане за нощен труд в размер не по-малък от 0,5% от главната работна заплата. От работодателските организации не поддържат предлагането, написа Фокуснюз.

Социалният министър Бисер Петков разгласи, че от началото на идната година ще бъде основан работна група за разискване на концепцията за увеличение на минималната цена на нощния труд. В работната група ще се дебатират въпроси, свързани с трудовото законодателство, заплащането на труда и груповото трудово договаряне. Президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов разяснява, че в границите на бюджета са решавани какви ли не безумни проблеми. „ Раздадохте какво ли не, кому ли не – единствено не на хората, които работят “, съобщи той.

Министърът е внесъл план на разпореждане за минимална заплата от 560 лв. от идната година, както е заложено в бюджета. Минималната почасова работна заплата ще бъде 3,37 лева С 9,08% нараства минималната работна заплата следващата година, в съпоставяне е актуалната. Бисер Петков съобщи, че по този начин ще се обезпечи по-добро възнаграждение и по-добра мотивация на най-ниско платените служащи. Увеличението се поддържа от двете синдикални организации. Против са работодателските организации. От АИКБ упорстват минималната работна заплата да се усили от януари 2020 година.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР