На заседание на деветчленния състав на Комисията за защита от

...
На заседание на деветчленния състав на Комисията за защита от
Коментари Харесай

КЗД се самосезира заради насилието в дом за деца с увреждания

На съвещание на деветчленния състав на Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) бе взето решение КЗД да се самосезира по случая с експанзията по отношение на деца в Център за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания " Хризантема " в Община Габрово.

Решението е взето по отчет на Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията. Повод за отчета са излъчените в медийното пространство репортажи с фрагменти от принуждение - вербално и физическо, по отношение на децата от страна на служителки, работещи в Центъра, съобщи БГНЕС.

Вносителят на отчета Баки Хюсеинов акцентира, че в практиката по приложението на Закона за отбрана от дискриминация е одобрено разбирането, че вербалното и физическото принуждение накърняват достолепието на пострадалите и основават за тях унизителна, обидна и застрашителна среда.

Затова той счита, че излъчените репортажи съдържат данни за сбъднат тормоз по смисъла на параграф 1, точка 1 от Допълнителните разпореждания на Закона за отбрана от дискриминация.

Предлага да бъде формирано произвеждане по проблема пред Комисията за отбрана от дискриминация, в което да се открият нарушителите и да бъдат наложените плануваните в Закона за отбрана от дискриминация наказания и насилствени административни ограничения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР