На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

КЕВР прие правила за работа на организирания борсов пазар на електрическа енергия

На закрито съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри Правила за работа на проведения борсов пазар на електрическа сила /ПРОБПЕЕ/.

Основната цел на признатите правила е да се реализира сигурност и изясненост в публичните връзки, зародили вследствие на търговията на електрическа сила на проведения борсов пазар, като се регламентират правата и отговорностите на комерсиалните участници и на БНЕБ ЕАД. С Правилата се обгръща цялостната активност на борсовия оператор, в това число на трите пазарни сегмента - „ Ден напред “, „ В рамките на деня “ и Централизиран пазар за покупко-продажба на електрическа сила посредством двустранни контракти.

В обособени глави са регламентирани процедурите за регистрация и достъп на комерсиалните участници до електронните системи за търговия и сетълмент, разпоредбите за отдръпване, премахване и изключване на търговски участници от борсовия пазар, реда, метода и изискванията за реализиране на търговия на обособените пазарни сегменти. Уточнени са дейностите, пораждащи финансови взаимоотношения и финансови отговорности, както и предоставяните услуги по сетълмент на всички сегменти на борсовия пазар на електрическа сила. В ПРОБПЕЕ е уредена и отговорността на комерсиалните участници при несъблюдение на отговорности, произлизащи от присъединяване им на борсовия пазар, както и от подписани контракти за търговия на този пазар.

С наредбите на глава „ Правила за държание “ се основават условия за естественото и несъмнено действие на борсовия пазар и се регламентират разпоредбите за транспарантно реализиране на покупко-продажбите и за сигурност на предоставяната в тази връзка информация. Регламентирани са забрани за манипулиране на пазара и за търгуване с вътрешна информация, произлизащи от условията на Регламент (ЕС) № 1227/2011 /REMIT/ по отношение на интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР