На заключителното за годината заседание Съветът за работа с българите

...
На заключителното за годината заседание Съветът за работа с българите
Коментари Харесай

Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента обсъди предстоящия форум със сънародниците зад граница

На заключителното за годината съвещание Съветът за работа с българите в чужбина разиска планувания за 2020-а от президентската институция конгрес с българите в чужбина. В съвета към вицепрезидента вземат участие представители на изпълнителната власт, водещи учени, политолози, академични преподаватели, публицисти и общественици.

„ Искаме всички дружно - българските институции, българите тук и представители на българите в чужбина, да седнем дружно на една маса и да сложим всички въпроси, които стоят в връзките ни, които могат да ги създадат по-ползотворни. Без неразрешени тематики, желаеме ясно да поставим основите, върху които единствено да надграждаме. Имаме упоритостта подобен вид срещи да бъдат регулярни, с цел да реализираме съответни резултати ", съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът направи обзор на всички начинания с българските общности в чужбина, извършени през 2019 година. Трайни и директни контакти вицепрезидентът и нейният екип откриха с наши сънародници чак в Съединени американски щати и Казахстан.
Готова е концепцията за основаване на Български културен институт, не престават срещите по тематиката с представители на българските институции, общественици и интелектуалци.

Обобщени бяха резултатите от извършените Студентски лаборатории в разнообразни университети със студенти с български генезис. Заедно с другите институции бяха разисквани проблемите на тези студенти. Беше призната корекция в Закона за чужденците, която улеснява идването в България на признатите студенти от български генезис в нашите висши учебни заведения, без да е належащо да имат виза. Така те ще могат умерено да се запишат в университетите и да подадат документи за престояване.

Министерство на образованието и науката предложи нова опция - кандидатстване от чужбина с изпит по български език и обща матура.

За следващ път бе доказана тезата, че поправките в Закона за българско поданство би трябвало да включват наложително равнище на притежаване на български език, както и условие за непрекъснато престояване. Очакват се действителни резултати от активността на работната група, в която влизат представители на всички институции, които са ангажирани с въпроса.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР