На Заключителна пресконференция днес бяха представени резултатите по Проект за

...
На Заключителна пресконференция днес бяха представени резултатите по Проект за
Коментари Харесай

Компостиращата инсталация е в готовност да обработва зелените и биоразградими отпадъци на общините Враца и Мездра

На Заключителна конференция през днешния ден бяха показани резултатите по Проект за създаване на апаратура за компостиране на разделно събрани зелени и биоразградими боклуци - район Враца. Договорът за реализацията му е реалност от 05.11.2018 година

Размерът на инвестицията е 5 783 872,87 лв. по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, включително европейско финансиране в размер на 3 704673,12 лв., национално съфинансиране в размер на 653765,81 лв. и съфинансиране от двете общини на стойност 1 425433,94 лв..

На събитието участваха кметът на Община Враца Калин Каменов, кметът на Община Мездра Иван Аспарухов, зам.-кметът на община Враца и началник на плана инж. Цветан Стойчков, членовете на екипа за ръководство на плана, Мирослав Комитски - шеф на „ Екопроект “ ООД /оператор на компостиращата инсталация/, представители на медиите и други заинтригувани лица.

На заключителната конференция бяха показани постигнатите цели и изпълнените дейности от реализирането на плана.

„ Радостен съм, че завършихме един толкоз значим и основен за двете общини план ”, съобщи Калин Каменов, кмет на община Враца.

Той посочи, че планът е обвързван с няколко съществени аспекта – разделното събиране на отпадъците, тяхното преправяне и връщането им в околната среда. Друг значим предстоящ резултат е понижаване на количеството депониран боклук в настоящата клетка на депото. „ Надявам се със мощна и непрекъсната осведомителна акция, да успеем да убедим жителите на общините Враца и Мездра, че новите контейнери за зелени и биоразградими боклуци би трябвало да се употребяват оправдано и по предопределение ”, добави Калин Каменов. Той изрече признателност на екипа, работил по осъществяването на извънредно сложния и комплициран план. Основна част от дейностите бяха изпълнени в изискванията на Ковид пандемията.

„ Новата компостираща апаратура е образец за положително съдействие сред общините Враца и Мездра, а депото край с. Костелево е един от най-успешните осъществени планове в страната “, разяснява кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

„ Сега ни следва да се надигнем пред предизвикването да убедим хората да стартират да събират разделно биоразградимите боклуци “, добави той.

На провелата се заключителна конференция ръководителят на плана инж. Цветан Стойчков показа финансовите и техническите параметри на плана.

„ Основната цел на плана е посредством построената компостираща апаратура за разделно събрани зелени и биораградими боклуци да се понижи количеството депониран битов боклук в Регионалното хранилище за неопасни боклуци и се удължи потенциала на настоящата клетка.

В съоръжениетосъс застроена повърхност от почти 6 500 м2, са построени четири улея, разпределени за биоразградими и зелени боклуци, събрани от семействата на територията на двете общини.

Изградената компостираща апаратура е с потенциал до 8 000 т/год. По плана са доставени 574 контейнера и 4 сметоизвозващи машини. Сред доставеното съоръжение на инсталацията са преден товарач, решето и шредер “, заяви ръководителят.

Новата компостираща апаратура е построена на територията на Регионалното хранилище за неопасни боклуци, в местността „ Шумака “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР